76

Rosenthal erkent: ‘Ik heb het niet prima gedaan’

Minister van Buitenlandse Zaken ligt in de Tweede Kamer onder vuur omdat hij te weinig heeft gedaan om de executie van Zahra Bahrami te voorkomen.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ligt vandaag onder vuur in de Tweede Kamer. Verschillende politieke partijen willen weten of hij er alles aan heeft gedaan om de executie van Zahra Bahrami te voorkomen. Rosenthal heeft voorlopend aan het spoeddebat volgehouden alles in zijn macht te hebben gedaan, maar uit het debat blijkt nu dat hij daar niet helemaal zeker van is.

Update 20.30

De dood van Bahrami is minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer op veel kritiek komen te staan. De minister beweerde alles op alles gedaan te hebben om de executie van Zahra Bahrami te voorkomen. Achteraf bleek dat Rosenthal geen contact heeft gehad met zijn Iraanse collega. Rosenthal erkende tijdens een spoeddebat dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan. Op de vraag of hij alles op alles heeft gezet om de executie te voorkomen antwoordde hij:

Ik vraag me dat ook steeds af. Ik heb het niet prima gedaan en sta mezelf niet op de borst te kloppen. Ook ik trek een les uit deze gebeurtenis.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft in de afgelopen tijd geen contact met zijn Iraanse collega gehad over het lot van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die vorige week werd opgehangen in Iran. Dat meldt de Volkskrant. Rosenthal zegt hieraan niet te zijn toegekomen, omdat hij door de Iraanse autoriteiten is ‘misleid’ over het tijdpad van de rechtsgang rond Bahrami. Dat heeft Rosenthal donderdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

Bahrami werd afgelopen weekend plotseling geëxecuteerd na een veroordeling voor drugshandel en bezit. Ze had zowel de Nederlandse als de Iraanse nationaliteit, maar Iran erkent haar Nederlanderschap niet en trok zich niets aan van de Nederlandse bemoeienis. Verschillende politieke partijen verwijten Rosenthal te weinig toenadering te hebben gezocht met de Iraanse autoriteiten.

Rosenthal veroordeelde de executie als een ‘barbaarse daad van een barbaars regime’ en bevroor gelijk alle contacten met Iran. GroenLinks Kamerlid Arjan El Fassed zei in reactie dat Rosenthal te weinig heeft gedaan. “Rosenthal moet juist diplomatieke middelen actief inzetten voor deze mensen. Contacten bevriezen en niets doen is geen optie.” Ook SP Kamerlid Harry van Bommel is niet onder de indruk van het handelen van Rosenthal.

“Stille diplomatie heeft duidelijk niet gewerkt, dus je moet wat luider laten merken wat je doet. Alles wat effectief is, moet worden geprobeerd. Alle ambtelijke contacten met Iran bevriezen, klinkt stoer, maar ik wil weten wat Rosenthal daar precies mee bedoelt. De ambassade daar sluiten is een slecht idee, want dan laat je de andere Nederlanders die er nog zitten in de steek. Dat mag je niet doen. Maar de ambassadeur terugroepen voor overleg, lijkt me nodig”, zei hij tegen het AD.

Volkskrant: Deed Rosenthal genoeg om executie Bahrami te voorkomen?
cc-foto: Sebastiaan ten Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (76)