38

Rosenthal: gastvrijheid voor staatscriminelen

De minister laat onderzoeken hoe strafvervolging voor buitenlandse politici kan worden voorkomen

Uit een memo in handen van KRO Reporter blijkt dat minister Rosenthal (VVD) laat onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat buitenlandse politici in Nederland worden vervolgd voor zaken als het schenden van mensenrechten.

KRO-reporter meldt:

Buitenlandse (oud-) politici en ambtenaren die op bezoek zijn in Nederland kunnen op grond van de Wet Internationale Misdrijven (WIM) door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Pogingen van slachtoffers om het OM daar via de rechter toe te dwingen mislukten tot nu toe allemaal. Maar de publiciteit rond de rechtszaken leidde vaak wel tot diplomatieke spanningen.

Desalniettemin lijkt Rosenthal het zekere voor het onzekere te willen nemen. Aanleiding tot het onderzoek is het geplande bezoek van de Indonesische president Yudhoyono in oktober 2010. De Republiek Zuid-Molukken wilde via een kort geding Yudhoyono laten vervolgen. De president besloot vervolgens geen staatsbezoek aan Nederland af te leggen.

De Directie Juridische Zaken van Buitenlandse Zaken wijst de minister erop dat de enige manier waarop strafvervolging voorkomen kan worden, diplomatieke immuniteit is. De minister wordt geadviseerd een nieuwe ‘generieke’ wet op te stellen waarin staat dat buitenlandse politici gevrijwaard worden van vervolging.

Volgens hoogleraar Internationaal Humanitair Recht, Liesbeth Zegveld, heeft het ministerie al methodes om te voorkomen dat buitenlandse politici worden vervolgd. In 2008 probeerde Zegveld het voormalige hoofd van de Israëlische geheime dienst Daniël Ayalon voor het gerecht te krijgen, maar kreeg het, naar eigen zeggen, door trucs van het ministerie niet voor elkaar. Zegveld:

Ayalon kon vertrekken omdat de ambtenaren van Buitenlandse Zaken te laat over zijn immuniteit besliste. Het OM moest die beslissing afwachten. Vertragingstactiek van het ministerie. Een tactiek die ook in deze memo als mogelijk instrument wordt besproken om ongewenste vervolgingen tegen te gaan. Dit gebeurt allemaal achter de schermen. Er worden middelen ingezet die de slachtoffers niet tot hun beschikking hebben. Het tast de gelijkwaardigheid van partijen in een proces aan.

KRO Reporter: Minister Rosenthal wil vervolging buitenlandse politici in Nederland tegen gaan

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (38)