2

Rosenthal: Meer steun Syrische oppositie

Geen wapens, maar vooral communicatiemiddelen en hulp bij registreren mensenrechtenschendingen

Nederland geeft al sinds maart technische en financiële hulp aan de oppositie in Syrië, onder meer in de vorm van communicatieapparatuur en laptops. Die hulp wordt opgevoerd, zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zaterdag na overleg met de Syrische Nationale Raad (SNC) in Istanbul. Er wordt geen steun gegeven aan de gewapende oppositie, zo meldt de Volkskrant.

De Volkskrant schrijft dat Nederland ook Syrische dissidenten gaat helpen met onder meer trainingen zodat ze zich kunnen voorbereiden op het tijdperk na de val van het regime van president Bashar al-Assad. Verder is er steun om mensenrechtenschendingen te registreren en wordt er op het ministerie van Buitenlandse Zaken iemand speciaal aangesteld om de contacten met de Syrische oppositie te verbeteren.

Rosenthal zei in een gesprek met de nieuwe en vertrekkende leider van de SNC, Abdelbasset Sida en Burhan Ghalioun, ook 4 miljoen euro aan humanitaire hulp toe. Bij de SNC-leiding heeft Rosenthal opnieuw op eenheid aangedrongen en goede samenwerking met de lokale oppositiegroepen in Syrië. Volgens sommige oppositieleden heeft de Moslimbroederschap een te grote stem binnen de SNC.

Volkskrant: Meer Nederlandse steun voor oppositie Syrië

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)