51

Rosenthal onderzoekt kabinet VVD-PVV

VVD-fractieleider Eerste Kamer door koningin Beatrix benoemd tot informateur

Koningin Beatrix heeft zaterdag Uri Rosenthal, VVD-fractieleider in de Eerste Kamer, benoemd tot informateur. Rosenthal spreekt maandag met alle fractieleiders van de Tweede Kamer en gaat zich in eerste instantie richten op een kabinet met VVD en PVV.


De voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer adviseerden de koningin gisteren al om een informateur van VVD-huize te benoemen.

Welke opdracht Rosenthal meekrijgt was zaterdagmorgen nog niet duidelijk, maar het lag natuurlijk voor de hand dat hij de mogelijkheid gaat onderzoeken van een rechtse coalitie met in elk geval de VVD en de PVV. Eerder werd al bekend dat de SGP bereid is gedoogsteunaan een kabinet VVD-PVV-CDA te verlenen. 

Update (18:00): De opdracht van informateur Rosenthal luidt:

Hare Majesteit de Koningin heeft heden zaterdag 12 juni 2010 Prof.dr. U. Rosenthal verzocht, mede gelet op de moeilijke situatie waarin ons land verkeert, op korte termijn te verkennen welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en daartoe als eerste te onderzoeken de mogelijkheid van een kabinet waarvan de grootste partij en de grootste winnaar deel uitmaken.

Lees ook: De eerbied van Uri Rosenthal (opinie Han van der Horst)

Geef een reactie

Laatste reacties (51)