37

Rosenthal vindt PVV nu wel gevaarlijk voor Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken bang voor 'isolatie' van Nederland … Eerder was PVV geen probleem: Nederland was 'een ver land' voor het Grote Buitenland

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is bang voor de PVV. Als die partij het voor het zeggen krijgt in Nederland, dan kan Nederland wel eens in een geïsoleerde positie komen te zitten. Daar waarschuwt hij voor in een interview met Nu.nl. Dat de PVV het reeds voor het zeggen heeft gehad in de vorm van de gedoogconstructie, lijkt hij te zijn vergeten. En dat Rosenthal samenwerking met de partij destijds geen probleem vond voor de positie van Nederland, ook. Wij waren immers maar een ver landje voor het grote buitenland, aldus Rosenthal destijds.

In een interview(.pdf) met de krant van Wakker Nederland, de Telegraaf, kreeg de minister van Buitenlandse Zaken destijds de vraag voorgelegd: “Er is op voorhand door velen gewaarschuwd dat politieke samenwerking met de PVV grote negatieve gevolgen zou hebben voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Hoe ernstig is dat in de praktijk gebleken?” Hierop antwoordde hij:

“In de praktijk valt dat mee. Nederland is voor het grote buitenland een ver land. Men ziet zoiets op de televisie en trekt daar de eigen conclusies uit. Daarom is het van het grootste belang om goed uit te leggen hoe de samenwerking met de PVV in elkaar steekt. Daar zijn ook factsheets voor naar de ambassades gestuurd.”

Na het ontploffen van het Catshuisoverleg lijkt de minister hier volledig van te zijn teruggekomen. In een interview met Nu.nl zegt hij:

“Wilders wil het abonnement op de Verenigde Naties, het IMF en de Wereldbank opzeggen […] Dat de PVV hierin wel volhardt, betekent dat je als land volledig geïsoleerd komt te staan. Het enige land dat er voor kiest zich niet bij de Verenigde Naties te voegen, is Vaticaanstad, de staat van de paus in Rome […] Zo’n keuze zou grote schade toebrengen aan onze positie in de wereld, ook op economisch gebied. Je komt in feite buiten spel te staan.”

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)