311

Rosenthal: ‘Vorming middenkabinet mogelijk’

[Update 19:50] Verhagen wil nu ineens wel praten ... Rutte blijft bij centrumkabinet, Cohen bij Paars Plus ... Informateur wil dat middencoalitie en Paars Plus nader worden onderzocht ... Koningin nodigt fractieleiders VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks uit om vrijdag langs te komen op Paleis Noordeinde ... PVV staat buitenspel

Informateur Uri Rosenthal pleit voor nader onderzoek naar de ‘middenvarianten’ als komend kabinet, waar hij ook Paars Plus bij rekent. Een kabinet met PVV is volgens hem niet haalbaar.

“Vorming van een kabinet is mogelijk”, concludeerde Rosenthal vrijdagmiddag op een speciaal belegde persconferentie direct na zijn bezoek aan de koningin.

In eerste instantie pleit Rosenthal voor een ‘coalitie uit het brede midden’, waarmee hij VVD-PvdA-CDA bedoelt, mogelijk aangevuld met D66 en GroenLinks. Ook Paars Plus behoort nog tot de mogelijkheden. “Deze vijf partijen sluiten elkaar niet uit.”

Over een kabinet met VVD en PVV (en CDA) zei Rosenthal dat hij vorige week donderdag al had geconstateerd dat dat ‘niet mogelijk’ was, en dat dat ‘sindsdien door alle partijen was herbevestigd’. Wilders zelf reageert woedend op het ‘buitenspel’ zetten van zijn partij. Gezien de uitspraken van Rosenthal is dat niet terecht: Wilders, die niet zonder CDA wilde overleggen, heeft daarmee zelf ook deze coalitie gedwarsboomd.

Rosenthal heeft de koningin geadviseerd om een of twee informateurs uit de PvdA en de VVD te benoemen om nader onderzoek te doen. “Ik ben geen informateur meer.”

De fractievoorzitters van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 zijn door de koningin uitgenodigd om vrijdagmiddag en -avond langs te komen op Paleis Noordeinde, zo meldt NRC Handelsblad. VVD-leider Rutte is als eerste aan de beurt.

Update 17:55 VVD-leider Mark Rutte liet na zijn gesprek met de koningin weten vast te houden aan zijn voorkeur voor een driepartijenkabinet van zijn eigen VVD, PvdA en CDA boven Paars Plus. “Wat mij betreft gaan we meteen onderhandelen over VVD, PvdA en CDA.” Rutte heeft de koningin geadviseerd informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen. Volgens hem moeten VVD, PvdA en CDA nu “niet al te ingewikkeld” doen.

Update 18:10 PvdA-leider Job Cohen liet bij Noordeinde juist weten nog altijd voorkeur te hebben voor Paars Plus, zo meldt het NOS Journaal zojuist.

Update 19:50 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is bereid tot onderhandelingen over een middenkabinet van de drie partijen VVD, PvdA en CDA, meldt de Volkskrant. Een middenkabinet van drie partijen heeft zijn voorkeur, maar hij sluit geen optie uit. Verhagen is bereid ‘vanaf dag één’ mee te praten, zei hij vrijdag na zijn gesprek met koningin Beatrix. Verhagen zei dat hij inhoudelijke stappen wil zetten. Het CDA is bereid verantwoordelijkheid te nemen voor het land en deel te nemen aan een regering.

Geef een reactie

Laatste reacties (311)