Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotte Apple?

  •  
21-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apple_300.jpg
Senaat: Computergigant ontwijkt voor miljarden aan belasting ... Burgers dupe van listige praktijken
Apple, een van de rijkste bedrijven te wereld, ontwijkt voor miljarden aan belasting door gebruik te maken van internationale bedrijfsonderdelen die in geen enkel land belasting afdragen. Dat constateert een onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat.
Het gedrag van Apple is weliswaar niet strafbaar maar de Senaat wil zo duidelijk maken hoe bedrijven zich aan hun verplichtingen onttrekken en de belasting voor gewone burgers omhoog jagen. Dat geldt niet alleen voor de Verenigde Staten. De commissie ontdekte dat bepaalde Ierse vestigingen van Apple niet belastingplichtig zijn in dat land, noch in enig ander land. De belangrijkste internationale tak Apple Operations International is officieel nergens gevestigd. Daardoor kon in drie jaar tijd 30 miljard dollar buiten enige belastingheffing gehouden worden. De tak is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde winst die het bedrijf maakt.
6910438691_ff8f660015
Apple gebruikt Ierland als internationale uitvalsbasis vanwege de lage belastingtarieven die er gelden. De computergigant ontweek zo tussen 2009 en 2012 belasting over 44 miljard dollar aan inkomsten, aldus de commissie. 
Apple benadrukt dat het bedrijf zorgt voor banen in de Verenigde Staten en dat het al veel afdraagt aan de schatkist. Het bedrijf bezweert dat het geen belastingtrucs uithaalt. CEO Tim Cook, opvolger van wijlen Steve Jobs, wordt dinsdagmiddag door de commissie verhoord.
cc-foto: Adam Fagen

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.