51

Rottenberg geeft Samsom kus des doods

PvdA-coryfee over partijleider: Samsom is de bedrijfsleider van het kabinet

De PvdA staat er in de peilingen met negen zetels historisch slecht voor. Dat regeren afzien is, heeft de partij dan ook aan den lijve ervaren. Felix Rottenberg, PvdA-coryfee en voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen gaat samenstellen, is daarom opzoek naar een nieuwe koers voor de partij. Eén zonder rol voor Diederik Samsom als partijleider.

Bij zo’n nieuwe koers, hoort ook een nieuwe partijleider. Diederik Samsom mag wat Rottenberg betreft aftreden als partijleider. Voor hem ziet hij een rol weggelegd als (fictieve?) minister van Duurzaamheid in een volgend kabinet. Ervan uitgaande dat de PvdA daar überhaupt een rol in gaat spelen.

In een interview met Vrij Nederland laat Rottenberg in niet mis te verstane woorden weten dat Samsom de waarden van de PvdA volgens hem niet overtuigend genoeg uitdraagt. Rottenberg noemt de partijleider zelfs ‘de bedrijfsleider van het kabinet’. Veel liever ziet Rottenberg straks Lodewijk Asscher de rol van partijleider spelen.

Waar het mis is gegaan? Volgens Rottenberg bij het begin: de samenwerking van de PvdA met Ruttes VVD. Diederik Samsom en Mark Rutte hebben veel te snel een kabinet geformeerd, aldus Rottenberg.

Het waren overhaaste en ondoordachte onderhandelingen. Dit regeerakkoord leidt onder meer tot sociale werkplaatsen en verslechtering van de positie van jonge arbeidsgehandicapten […] Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat is niet zo!”

De PvdA-coryfee houdt wijselijk rekening met een kleine PvdA-fractie na de volgende verkiezingen. Binnen die fractie moet een aantal nieuwkomers komen, die “de sociaal-democratische waarden in de praktijk kunnen brengen”. Het Over Wat Van Waarde Is-project, van het wetenschappelijk bureau van de partij, de Wiardi Beckman Stichting, moet dan meer als richtlijn genomen worden, om ervoor te zorgen dat de klassieke sociaal-democratische waarden weer meer centraal komen te staan.

Samsom heeft niets meer te verliezen
In het Algemeen Dagblad van afgelopen weekend wordt een beeld geschetst van een partij en partijleider die niets meer te verliezen hebben. De gelederen moesten de afgelopen drie jaar gesloten blijven, maar nu het einde van dit kabinet in zicht is, lijkt iedereen wat meer relaxed. De rit zit er bijna op. Zo citeert de krant een Kamerlid:

We hebben een houding van ‘niets meer te verliezen’. 99 procent van het regeerakkoord is uitgevoerd.

Tijdens de fractiedagen maakte Samsom onlangs de balans op. “De koopkracht gaat voor bijna iedereen omhoog, de economie trekt aan, de werkloosheid daalt langzaam en de overheidsfinanciën staan er behoorlijk voor”, schrijft het AD. Dat betekent dat de PvdA zich nu eindelijk weer kan focussen op zaken die de partij belangrijk vindt. Dat zou dus zomaar zonder Samsom kunnen gaan gebeuren.

De krant legt overigens ook uit hoe het kan dat Samsom de storm van de eerste jaren heeft overleefd. Namelijk doordat hij zijn leiderschap deelt in een viermanschap met Partijvoorzitter Hans Spekman, minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem en vice-premier Lodewijk Asscher. Die laatste zou zich dus, als we Rottenberg mogen geloven, al voorbereiden op het overnemen van het stokje. Asscher is er volgens hem namelijk “heel actief mee bezig. Die heeft het in zich”.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)