Laatste update 17:25
4

Wie via Rotterdam CS reist, wordt heimelijk gefilmd door reclamebureau

Wie via Rotterdam Centraal reist, wordt zonder het te weten gefilmd door een advertentiebedrijf. Dat meldt RTV Rijnmond op basis vanonderzoek van de VPRO en Human. Onder een reclamescherm aan het Kruisplein hangt een camera, waarmee medewerkers van het bedrijf iedereen die er langsloopt herkenbaar in beeld kan brengen én kan volgen.

Het gaat om het bedrijf BlowUp Media. Medewerkers van het bedrijf kunnen de camera door middel van een app bedienen. Met de camera kan ook worden ingezoomd, iets dat volgens de wet alleen de gemeente mag in de openbare ruimte. De camera hangt er al enkele jaren. Volgens de uitleg van BlowUp Media alleen om te controleren over de grote advertentieschermen wel werken.

Vorig jaar bleek dat een ander reclamebureau, Exterion, ook zonder toestemming reizigers filmde. Dat bedrijf had op meerdere NS-stations camera’s hangen waarmee reizigers zonder het te weten konden worden gefilmd. Ook de NS bleek niet te weten wat er met die beelden gebeurde. Na de commotie die daar vorig jaar over ontstond, stopte Exterion met filmen. In het geval van BlowUp Media doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek.

Update 17:20
Parool meldt dat BlowUp Media ook in Amsterdam een camera heeft hangen waarmee kan worden gefilmd, te weten aan de gevel van een hotel op het Rembrandtplein. Ook met deze camera kan haarscherp worden ingezoomd, iets waar het bedrijf geen toestemming voor heeft. Ook in dit geval laat BlowUp Media weten de camera alleen te gebruiken om de reclameborden aan de overkant van het plein in de gaten te kunnen houden. Volgens het Parool is de camera inmiddels uitgeschakeld.

cc-foto: Frans Berkelaar

Geef een reactie

Laatste reacties (4)