65

Rotterdam gaat aso’s uit de stad weren

Leefbaar-wethouder Eerdmans krijgt zijn zin: containerwijk in Overschie moet huisvesting gaan bieden aan overlastgevers 

In Rotterdam worden ‘aso’s’ binnenkort geweerd. Dat meldt onder meer het AD. Wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam, Veiligheid en Buitenruimte) heeft dat laten weten. Ondanks verzet van Rotterdammers, komen de wooncontainers er toch.

Elf ‘asocontainers’ zullen in de buurt van de Soesterbergstraat komen te staan, vlakbij metrostation Meijersplein. De bedoeling is om overlastgevers daar voortaan te huisvesten. In totaal mogen maximaal 20 Skaeve Huse worden geplaatst.

Leefbaar Rotterdam wil dat er harder wordt opgetreden tegen woonoverlast. De ascontainers zijn één onderdeel van het plan. Zo zijn bijvoorbeeld ook 25 extra interventieambtenaren aangesteld.

Vorig jaar bleek uit een rondgang langs een aantal voorzitters van gebiedscommissies al dat niemand zit te wachten op de komst van zo’n aso-dorp. Eerdmans stuurde destijds zijn plannen naar de Rotterdamse gebieden voor hun meningen. De reacties waren duidelijk, zo liet de voorzitter van de gebiedscommissie Hoek van Holland destijds weten:

“De Hoekse bevolking gaat zich daar tegen verzetten. We hebben hier geen plek. Als dat aso-dorp bijvoorbeeld te dicht in de buurt van Maasdijk komt, krijgt Eerdmans ruzie met de burgemeester van de gemeente Westland.”

Ook in Pernis verwachtten ze ruzie: “Het zal voor onrust zorgen.” Uiteindelijk is dus gekozen voor Overschie, met de dichtstbijzijnde woonwijk op 800 meter. 

GroenLinks-fractievoorzitter Laura Punt (Assen) vergelijkt het asdorp met Veenhuizen:

Laura Punt ‏@LauraPunt  15 min15 minuten geleden In19de eeuw naar Veenhuizen, kolonien van weldadigheid. #Nietsveranderd ‘Asodorp’ voor overlast gevende Rotterdammers

RTV Rijnmond schetst een beeld van hoe het eruit zal gaan zien:

In een skaeve huse is plek voor maximaal twee mensen. Iedere woning heeft 35 vierkante meter oppervlakte. De containerwoningen hebben eigen sanitair en een eigen keuken. Soortgelijke woningen zijn er onder meer in Arnhem, Amsterdam en Kampen.
Er worden geen kinderen gehuisvest in de aso-wijk; alleen individuen en koppels komen in aanmerking. In principe gaat het om tijdelijke huisvesting; uiteindelijk moeten bewoners weer in normale wijken gaan wonen.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)