108

Rotterdam gaat stemmen opnieuw tellen

Update 22:10 Commissie neemt advies burgemeester Aboutaleb over ... Bekijk de uitslag per kandidaat

De gemeente Rotterdam gaat de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart opnieuw tellen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb bekendgemaakt op een persconferentie. De beslissing komt na klachten van Leefbaar Rotterdam, de partij die met 651 stemmen verschil de verkiezingen verloor van rivaal PvdA.

Vaststelling Aantallen Stemmen in Gemeente_GR2010_Rotterdam

Update 22:10 De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven, die toeziet op een juiste procedure bij verkiezingen, heeft besloten dat alle stemmen opnieuw moeten worden geteld. Ook worden de gebruikte stempassen en volmachten onderzocht. Dat heeft de commissie dinsdagavond besloten, meldt de NOS.

Eerder op Joop

RTL Nieuws
meldt:

De afgelopen week kwamen er volgens burgemeester Aboutaleb te veel incidenten aan het licht rond de verkiezingen. (…) Voorzitter Remco Oosterhoff van de commissie Onderzoek Geloofsbrieven, die beslist of er een hertelling komt, verwacht dat zijn commissie het advies van de burgemeester overneemt.

Het AD meldt dat Oosterhoff benadrukt dat de commissie ook een gedeeltelijke hertelling aan de gemeenteraad kan adviseren in plaats van een volledige. 

TV Rijnmond:

Aboutaleb is al begonnen met voorbereidingen voor een hertelling van de stemmen. Die zal openbaar worden uitgevoerd door ambtenaren die vorige week niet bij de gemeenteraadsverkiezingen betrokken waren.
De beslissing tot een hertelling moet genomen worden in de Commissie tot Onderzoek van de Geloofsbrieven. Die komt vanavond voor het eerst bij elkaar.

 NRC Handelsblad:

Het aantal klachten over de wijze waarop de verkiezingen in sommige kiesdistricten plaatsvonden neemt toe. Stemmen werden dubbel geteld, één stembus bleek leeg en ongeveer 2.500 mensen ontvingen twee of drie stembiljetten.

 Lees ook op Joop: Opstelten, Peper willen hertelling Rotterdamse stemmen

 cc-foto: cermivelli

Geef een reactie

Laatste reacties (108)