10

Rotterdam komt met eigen zorgpolis voor alle Rotterdammers

Uniek in Nederland. De gemeente Rotterdam biedt per 1 januari een collectieve zorgverzekering aan alle inwoners aan. Een van de voordelen is een heel laag eigen risico van 50 euro. De gemeente kende al sinds 2013 een polis voor inwoners met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon.  Die wordt nu aan iedereen aangeboden. “Ik wil dat niemand in Rotterdam hoeft te besluiten om zijn medicijnen niet op te halen omdat hij bang is voor de rekening”, zegt wethouder Sven de Langen van Zorg. Het zorgpakket wordt ook uitgebreid. Zo zijn tandongevallendekking, huishoudelijk hulp na verblijf in een ziekenhuis en verblijf in herstellingsoorden of zorghotels toegevoegd.

De premie is ontworpen voor mensen die veel zorg nodig hebben en daardoor geconfronteerd werden met hoge uitgaven. Voor Rotterdammers die minder zorg nodig hebben is er een aangepast pakket. De collectieve voorziening, in samenwerking met verzekeraar VGZ, kost de stad 6 miljoen euro.

De wethouder verklaarde tegenover het Radio 1 Journaal dat hij een zorgverzekering zeker een overheidstaak vindt: “We dragen sowieso een tientje per maand bij aan de zorgpolis van de Rotterdammers met een kleine beurs. Ik ken verhalen van mensen die een recept krijgen bij de huisarts, maar door zorgen over het eigen risico de medicijnen niet ophalen bij de apotheek. Zeker voor de zware groep is het eigen risico grotendeels meeverzekerd.”

cc-foto: Frans Schouwenburg

Geef een reactie

Laatste reacties (10)