10

Rotterdam niet opnieuw naar stembus

[Update] Leefbaar Rotterdam legt zich neer bij uitslag. Commissie: onregelmatigheden niet van invloed op uitkomst

Er zijn geen nieuwe verkiezingen nodig voor de gemeenteraad van Rotterdam. De commissie Onderzoek Geloofsbrieven adviseert om de uitkomst rechtmatig te verklaren. De voltallige raad heeft zich achter dit advies geschaard. Ook Leefbaar Rotterdam legt zich neer bij de uitslag.

De commissie heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar een paar honderd meldingen van burgers, politici en verhalen in de media. Volgens het onderzoek, gevat in een rapport van 60 pagina’s, zijn er wel onregelmatigheden geweest, maar die zijn niet van invloed op de zetelverdeling.

De commissie presenteert het advies vandaag aan de gemeenteraad. Die beslist vanavond of het advies wordt overgenomen. Dat moet ook wel, want na vanavond is de raad door een gemeentelijke herindeling niet meer bevoegd.

GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte meldde rond 16:00 uur op Twitter:

Persconferentie moet nog beginnen, maar nieuws is al uitgelekt.

Update

De Rotterdamse gemeenteraad heeft woensdagavond de verkiezingen rechtmatig verklaard. De voltallige raad schaarde zich achter het advies van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven. Ook Leefbaar Rotterdam heeft zich neergelegd bij de verkiezingsuitslag. Dit meldt NRC.

Alleen de mensen die hebben gestemd, mogen bij een herstemming stemmen. Wij denken dat die mensen op ongeveer dezelfde manier stemmen, met een klein voordeel voor de grote partijen”, verklaarde Pastors. ,,Dat zal geen wereld van verschil maken. Als er 3 maart beter was gehandhaafd was er een ander resultaat uitgekomen. Ik ben daarvan overtuigd en u kunt in ieder geval niet het tegendeel bewijzen.”

Leefbaar wil wel dat de Rekenkamer Rotterdam nader onderzoek doet naar de voorbereidingen, uitvoering en nasleep van de verkiezingen. Lijsttrekker Marco Pastors diende daarover woensdag tijdens een raadsvergadering een motie in, die later op de avond in stemming komt.

Pastors had ook nog een positief woord over burgemeester Ahmed Aboutaleb. “De burgemeester heeft na de verkiezingen laten zien dat hij van standpunt kan veranderen, dat heeft ons goed gedaan.” Hij deed dat kort nadat hij zei met de PvdA te willen praten over een coalitie. Een belangrijke reden voor de PvdA om Leefbaar uit te sluiten zijn de ‘aanvallen’ op de burgemeester.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)