36

Rotterdam presenteert eerbetoon aan gastarbeiders

Standbeeld moet herinneren aan de bijdrage van de gastarbeiders aan de wederopbouw van de Maasstad

In Rotterdam is zondag een nieuw kunstwerk gepresenteerd; een standbeeld als eerbetoon aan de gastarbeider. Het standbeeld staat in het Afrikaanderpark en is onthuld door vertegenwoordigers van zeven nationaliteiten die vanaf de jaren 60 naar Nederland kwamen.

Het standbeeld is op initiatief van verschillende Rotterdamse organisaties tot stand gekomen. Sinds 2006 werd in de Maasstad al gepleit voor een monument, om het aandeel van de gastarbeiders in de wederopbouw van Rotterdam vast te leggen. Het gaat hierbij om gastarbeiders uit Spanje, Turkije, voormalig Joegoslavië, Portugal, Marokko, Griekenland en Italië.

Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Hans van Bentem. De initiatiefnemers stellen dat het monument niet alleen de bijdrage van de gastarbeiders aan de wederopbouw moet verbeelden, maar ook een periode in de geschiedenis moet afsluiten.

De initiatiefnemers willen hun kinderen en kleinkinderen duidelijk maken dat ze zich hier geen gast moeten voelen, maar dat ze deel uitmaken van de Nederlandse samenleving – met alle rechten en plichten die daarbij horen.

Foto: Ahmed Marchouch

Geef een reactie

Laatste reacties (36)