Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam presenteert eerbetoon aan gastarbeiders

  •  
10-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
rdam300.jpg
Standbeeld moet herinneren aan de bijdrage van de gastarbeiders aan de wederopbouw van de Maasstad
In Rotterdam is zondag een nieuw kunstwerk gepresenteerd; een standbeeld als eerbetoon aan de gastarbeider. Het standbeeld staat in het Afrikaanderpark en is onthuld door vertegenwoordigers van zeven nationaliteiten die vanaf de jaren 60 naar Nederland kwamen.
Het standbeeld is op initiatief van verschillende Rotterdamse organisaties tot stand gekomen. Sinds 2006 werd in de Maasstad al gepleit voor een monument, om het aandeel van de gastarbeiders in de wederopbouw van Rotterdam vast te leggen. Het gaat hierbij om gastarbeiders uit Spanje, Turkije, voormalig Joegoslavië, Portugal, Marokko, Griekenland en Italië.
RTEmagicC_1rotterdam.jpg
Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Hans van Bentem. De initiatiefnemers stellen dat het monument niet alleen de bijdrage van de gastarbeiders aan de wederopbouw moet verbeelden, maar ook een periode in de geschiedenis moet afsluiten.
De initiatiefnemers willen hun kinderen en kleinkinderen duidelijk maken dat ze zich hier geen gast moeten voelen, maar dat ze deel uitmaken van de Nederlandse samenleving – met alle rechten en plichten die daarbij horen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.