8

Rotterdam stopt doorvoer walvisvlees

Wereldwijde petitieactie succesvol ... Havenbedrijf doet oproep aan bedrijven, reder stopt

De omstreden doorvoer van walvisvlees door de Rotterdamse haven stopt. Het Havenbedrijf van de gemeente heeft een oproep gedaan aan alle bedrijven niet meer mee te werken aan het transport van de dode beschermde dieren. De walvissen worden in IJsland gedood om in Japan als luxe hondenvoer te worden verkocht.

Breaching Humpback Whale
De oproep van het Havenbedrijf volgt op een handtekeningenactie van de internationale organisatie Avaaz die in luttele tijd door een miloen mensen werd ondertekend. Begin deze maand overhandigde Avaaz de petitie aan de Nederlandse regering. Staatssecretaris Dijksma (PvdA) beloofde toen bij de Nederlandse havens aan te dringen op actie. Dat heeft dus effect gehad.

Het Havenbedrijf Rotterdam meldt:

Het Havenbedrijf Rotterdam vraagt reders en terminal operators te stoppen met het transport van walvisvlees uit IJsland via Rotterdam naar Japan. De enige reder die voor zover bekend walvisvlees via Rotterdam verscheept, heeft inmiddels aangegeven te zullen stoppen met het transport via Rotterdam.

Juridisch zijn er geen mogelijkheden om de doorvoer van walvisvlees te verbieden. De containers met het ingevroren vlees staan korte tijd op een terminal. Ze staan daar in douanevrij gebied en komen formeel Nederland niet in. Vanwege de maatschappelijke en politieke weerstand tegen de walvisvangst en het transport van het vlees via Rotterdam vraagt het Havenbedrijf reders en terminal operators in Rotterdam het transport te staken. Voor zover bekend gaat het jaarlijks om ca. 50 containers uit IJsland voor de Japanse markt. 

Het Havenbedrijf Rotterdam roept ook de andere havenbedrijven in Europa op walvisvlees in de ban te doen.

Eerder op Joop: Walvisvlees ‘niet welkom’ in Rotterdamse haven. Hoera?

Geef een reactie

Laatste reacties (8)