Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam tegen kansloze Roemenen en Bulgaren: blijf thuis

  •  
06-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-AboutalebKarakus300.jpg
Wethouder Karakus: EU-geld in de regio verdelen, mensen moeten vooral daar  geholpen
Kansarme Roemenen en Bulgaren in kansarme wijken. Dat moeten we niet hebben, denkt Rotterdam. De havenstad vreest een toestroom van de Oost-Europeanen wanneer zij zich, vanaf 1 januari 2014, zonder werkvergunning overal in de Europese Unie mogen vestigen. Burgemeester Aboutaleb en wethouder Karakus (arbeidsmigranten) zijn dus vast naar Roemenië en Bulgarije afgereisd om de mensen te vertellen dat ze vooral daar moeten blijven.
De Roemeense en Bulgaarse autoriteiten denken niet dat veel landgenoten nu naar Nederland zullen verhuizen voor werk, schrijft dagblad Trouw zaterdag. Maar daar denkt Rotterdam anders over. Hoeveel extra mensen er zullen komen, durft wethouder Karakus echter niet te zeggen, vooral omdat de Roemenen zich in eerste instantie richten op Italië en Spanje. Karakus vindt dat de Rotterdammers geen last mogen krijgen van tijdelijke arbeidsmigranten”
Flickr_Karakus_TraverseRotterdam_300
We willen gaan sturen op de instroom. Dat kan onder meer op inkomen en op basis van leefstijlen: bijvoorbeeld geen gezinnen in flats waar alleenstaanden wonen
Maar Karakus denkt ook aan het belang van de Roemenen en Bulgaren. Hij wil ze waarschuwen voor huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus. Hij wil daarvan ook een zwarte lijst maken.
Minister Asscher van Sociale Zaken houdt in september een Oost-Europese Migrantentop. Karakus wil daar duidelijk maken dat Europa het geld voor Roemenië en Bulgarije in de regio zelf moet verdelen, “omdat het dan ook pas op de goede plaats terechtkomt. En dat mensen dus vooral daar worden geholpen, want dat is het allerbeste, ook voor het land zelf.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.