72

Rotterdam van deur tot deur om bijstandsfraude op te sporen

Mogelijke opbrengst: 2 miljoen euro

Rotterdam gaat bijstandsfraude per wijk aanpakken. Hierdoor hoopt de gemeente fraudeurs sneller op te sporen. De verwachte besparing op het gemeentelijke budget: 2 miljoen euro. Dat meldt nieuwssite NU.nl maandag.

Wethouder Marco Florijn (PvdA, werk, inkomen, zorg en bestuur) heeft besloten om de gerichte controles in te voeren na een experiment hiermee. Daarbij werd in 15 procent van de gevallen de uitkering beëindigd, aldus NU.nl.

De gemeente gaat bij mensen met een bijstandsuitkering thuis aanbellen met een oproep voor een gesprek. In eerste instantie gaat het om 1000 mensen. Wie niet verschijnt, ontvangt een herinnering met een nieuwe datum. De uitkering stopt als diegene dan weer niet verschijnt.
Rotterdam kreeg in 2012 13.955 aanvragen voor een uitkering binnen. Een kwart werd afgewezen. Onder de toegewezen uitkeringen werd 6,5 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, 947 uitkeringen werden beëindigd en 925 uitkeringen verlaagd. In de helft van alle fraudegevallen werden inkomsten uit werk verzwegen. Een andere veel voorkomende vorm van fraude is het niet melden van samenwonen, aldus NU.nl.

NU.nl: Rotterdam pakt bijstandsfraude per wijk aan

Foto-cc: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (72)