7

Rotterdam verliest: 14 kunstinstellingen weg

Kunstsector nog niet veilig ... Wetten Zijlstra kunnen niet meer controversieel verklaard worden

Zijlstra’s wetten die de kunst en cultuur korten kunnen gewoon doorgevoerd worden ook al is het kabinet demissionair. Veel van zijn plannen zijn al wet geworden wat betekent dat ze niet meer controversieel verklaard kunnen worden. De klap in Rotterdam, die al grote financiële problemen heeft, komt hard aan. Veertien van de bestaande kunstinstellingen krijgen volgens het adviesprogramma van de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur (RRKC) geen subsidie meer. De theatersector wordt had getroffen.

De Rotterdamse kunst en cultuursector heeft met angst en beven op het  adviesprogramma van RRKC zitten wachten. Daarin staat welke culturele instellingen de komende jaren nog kunnen rekenen op subsidie en welke niet. Het advies wordt meestal geheel overgenomen door de gemeenteraad. 

In een samenvatting schrijft RRKC:

Verschillende bekende Rotterdamse culturele instellingen worden in het cultuurplanadvies van de Raad niet langer opgenomen. Veel andere instellingen moeten budget inleveren, sommige zelfs fors. Om binnen het budget van 72,43 miljoen te blijven moesten ingrijpende afwegingen worden gemaakt die velen instellingen en publiek in de stad pijn zullen doen; geliefd en gewaardeerd cultureel aanbod zal verdwijnen.

Oppositiepartijen als D66 en Groenlinks willen in de nieuwe begroting kijken hoe de cultuursector bespaard kan worden. Toch moet de Rotterdamse cultuursector het de komende jaren met 72 miljoen euro aan jaarlijkse gemeentesubsidie doen. Dat is 19 miljoen minder per jaar. RRKC hecht veel belang aan ondernemerschap in de hoop dat instellingen zichzelf kunnen redden. De theatersector krijgt harde klappen. Zo gaat de bijdrage voor het Luxor theater van 3,5 miljoen naar 1 miljoen. Andere theaters raken hun subsidie helemaal kwijt. 

In het bijna-akkoord dat het demissionaire kabinet had gesloten waren geen nieuwe bezuinigingen op kunst en cultuur opgenomen. Dat is op zich gunstig, maar wanneer politieke instabiliteit dreigt zullen de rentes op de staatsschuld nog verder oplopen. In dat geval zal de kunst en cultuur sector weer als een van de eersten onder vuur liggen. 

Trouw: Veertien Rotterdamse kunstinstellingen verliezen subsidie

Volkskrant: Val kabinet is niet per se zegen voor de kunstwereld

cc-foto: Robert van Dijk: www.robertvandijk.nl

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)