Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdammers ergeren zich aan repressieve stadscommando's

  •  
18-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
stadswacht_300_01.jpg
Gemeente probeert reputatie veiligheidsdienst te redden met imago-campagne
Als een boemerang kwam de actie die Leefbaar Rotterdam in gang zette terug. De lokale partij, die repressie als belangrijkste programmapunt heeft, had een raadsdebat georganiseerd onder het motto ‘Handen af van onze stadswachten’. Maar het waren de stadswachten zelf die onder vuur kwamen te liggen.
Directe aanleiding voor het spoeddebat in de Rotterdamse gemeenteraad was een ‘incident’ dat door De Telegraaf breed op de voorpagina werd uitgemeten. Volgens de ochtendkrant was acteur Jack Wouterse woest ingereden op twee stadswachten. Voor Leefbaar Rotterdam reden het gedrag van de kunstenaar ‘aan de kaak te stellen’ in de gemeenteraad. De partij wilde dat Wouterse gearresteerd werd.
De zaak bleek echter iets anders te liggen (zie video). En het debat veranderde in een litanie over repressie. Al kort na aanvang van het gemeenteraadsdebat kwamen GroenLinks, PvdA en D66 met klachten van burgers over het optreden van de ‘stadscommando’s’ die sinds kort vergaande bevoegdheden hebben.
Wel maakt een groot deel van de raad zich zorgen om het slechte imago van de stadswachten. Het optreden van Stadstoezicht zou weleens kunnen leiden tot extra ergernissen en agressief gedrag bij de burger. ‘Er wordt vaak kinderachtig opgetreden en dat wekt irritatie op,’ aldus Arno Bonte van Groenlinks.
Het forum van de regionale zender stroomde vol met klachten over de stadswachten. Rotterdammers klagen steen en been over de nieuwe dienstkloppers die voortdurend op hun strepen staan en in tegenstelling tot de vertrouwde politie niets door de vingers willen zien. Ook de toon waarop ze continue bewoners terechtwijzen wekt irritatie.
De gemeente erkent dat er een ‘imagoprobleem’ is. Inmiddels is een publiciteitscampagne gestart om dat te verhelpen. Dat was overigens nog niemand opgevallen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.