50

Rotterdamse instellingen vragen burgemeester om rookverbod op straat

Roken was al verboden op de buitenterreinen van het Erasmus Medisch Centrum, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium. Als het aan die instellingen ligt wordt dat verbod uitgebreid tot drie straten rondom de gebouwen. Daar hebben het ziekenhuis en de twee scholen op aangedrongen in een brief aan burgemeester Aboutaleb.

Dat plan wordt niet door iedereen gewaardeerd. Niet geheel toevallig kunnen rokers zich niet vinden in de wens voor de rookvrije straten. ‘Ik begrijp wel dat ze een bepaald gedeelte willen afsluiten voor de rokers, maar dat ze echt een heel gebied hier voor het Erasmus MC willen verbieden om te roken vind ik zelf belachelijk,’ laat een rokende medewerker van het Erasmus MC weten aan RTV Rijnmond.

Die rokende medewerkers en patiënten zijn nu aangewezen op een speciaal rookhok bij de ingang van het ziekenhuis. Maar die voldoet niet vinden ze. Het hok is te klein, er zijn geen zitplaatsen en volgens de medewerkers is het hok voor een aantal patiënten te ver lopen. De gemeente Rotterdam heeft nog geen uitspraak gedaan over de brief van de drie instellingen. Volgens Rijnmond staat de burgemeester wel positief tegenover het plan.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een rookverbod in de publieke ruimte. Vorig jaar bleek uit een peiling van EenVandaag dat 53 procent van de Nederlanders wel heil ziet in zo’n verbod, maar dan wel op plekken waar veel kinderen zijn. In Amsterdam ligt dat percentage een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde: uit onderzoek van AT5 bleek dat maar liefst 73 procent wel oren heeft naar een rookbeperking in de openbare ruimte. Dat zou dan vooral gelden voor speeltuinen, zwembaden en terrassen. Ongeveer een vijfde was voorstander van een compleet rookverbod op straat.

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (50)