78

Rotterdamse korpschef wil DNA van alle Nederlanders

Update: Opstelten vindt maatregel ‘disproportioneel’. Ook de Raad van de Korpschefs is tegen

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw wil dat alle Nederlanders DNA afstaan, zodat de politie meer misdrijven kan oplossen. Tot nu toe moeten alleen verdachten van een misdrijf waar vier jaar celstraf of meer voor staat, hun dna afgeven. Dit meldt het AD vandaag. De privacy van burgers is volgens Paauw ondergeschikt aan het opsporingsbelang.

Update 17.19

Opstelten heeft de maatregen van Paauw direct afgewezen. Hij noemt hem ‘disproportioneel’. “Slechts een klein deel van de bevolking is verantwoordelijk voor criminaliteit”, liet zijn woordvoerder aan de Volkskrant weten. De Raad van Korpschefs en de Tweede Kamer hebben het voorstel afgewezen.
Update 12.30

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) met klem gevraagd afstand te nemen van het voorstel van korpschef Paauw. VVD Kamerlid Jeanine jeanine Hennis-Plasschaert reageerde op Twitter geïrriteerd. Ze verwijdt de korpschef tunnelvisie.

Dibi: “Onderzoeksbevoegdheden zoals de DNA-afdracht moeten alleen toegepast kunnen worden op daders, niet op argeloze burgers,” zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi tegen De Pers. “Onder het mom van het vergroten van de veiligheid en het oplossen van misdrijven stelt de korpschef voor om de grondrechten van onverdachte burgers met voeten te treden.”

Paauw: “Als samenleving zijn we te voorzichtig. Als je de wereld veiliger wilt maken, moet je daar een prijs voor betalen.”

De korpschef doet zijn oproep in de partijkrant van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. zo meldt het AD. In het interview pleit Paauw ook voor het direct opleggen van gevangenisstraffen bij mishandeling van agenten. De korpschef wil zijn uitspraken niet toelichten. 

Lees meer bij het AD: Korpschef: Alle Nederlanders moeten DNA afstaan

Foto-cc: Bettinac

Geef een reactie

Laatste reacties (78)