83

Rotterdamse politici halen hard uit naar IS-aanhangers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam: 'Nederlandse jihadisten zijn verraders'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam hebben in een opiniestuk in Trouw hard uitgehaald naar Nederlandse jihadisten en sympathisanten van de Isalmitische terreurbeweging IS. ‘Mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of het afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, plegen verraad’, aldus de politici.

Aboutaleb en Eerdmans vinden dat deze ‘verraders’ niet alleen de kernwaarden van de democratie verloochenen, maar ook hun (groot)ouders, die juist naar het vrije en tolerante Nederland zijn gekomen of gevlucht om hun kinderen een goede toekomst te geven: 

Als je er bewust voor kiest om een gevaar te vormen voor de vrede in de wereld, verdien je het om maximaal geïsoleerd te worden.

Zij steunen dan ook de harde maatregelen die het kabinet heeft genomen om het jihadisme in Nederland aan te pakken. De politici merken daarbij wel op dat de lokale overheid een cruciale rol heeft om radicalisering tijdig te signaleren en te voorkomen:

In Rotterdam gebeurt dit via een fijnmazig netwerk van religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners.” 

Ook roepen ze de gemeenschap op zich (nog) meer uit te spreken tegen het gedachtengoed van extremisten:

Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtengoed van IS en het voeren van een gewapende religieuze strijd. Maar daarentegen mag juist die meerderheid binnen de moslimgemeenschap zich vaker laten horen. Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (83)