Laatste update 09:57
22

Rotterdamse politie mag patsers toch niet zomaar uitkleden

De Rotterdamse politie gaat toch niet dure jassen afpakken van jongeren die niet meteen kunnen verklaren hoe ze die kunnen betalen, dat heeft burgemeester Aboutaleb verklaard in antwoord op vragen van GroenLinks, NIDA en D66, aldus het AD In een brief aan de gemeenteraad schrijft Aboutaleb dat de uitbreidingsplannen voor de ‘patseraanpak’ geenszins in kannen en kruiken zijn:

De voorwaarden, waarborgen en juridische basis waarop zijn nog onderwerp van gesprek met het Openbaar Ministerie.

Het innemen van dure jassen en andere kostbaarheden zal alleen gebeuren als er beslag gelegd wordt nadat er sprake blijkt van het gebruik van crimineel geld. De reactie van Aboutaleb komt nadat GroenLinks, NIDA en D66 hun zorgen uitspraken over de plannen en hoe dat zou leiden tot etnisch profileren. Begin januari verklaarde de Rotterdamse politiechef Frank Paauw namelijk nog:

Het zijn vaak jonge gasten die zich onaantastbaar achten. We gaan ze uitkleden op straat. Een Rolex nemen we van een verdachte al regelmatig af. Kleding nog zelden. En dat is vooral bij jeugd een statussymbool. Sommige jongeren lopen nu met jassen van 1800 euro. Zo’n dure jas is voor hen wat een speedboot is voor een gevestigde drugsbaas. We gaan dus nadrukkelijk vragen stellen over de herkomst. Deze jongeren hebben geen inkomen, soms zelfs schulden door een eerdere veroordeling, maar dragen óók een outfit die de 1500 euro overstijgt. Dat is ondermijning van de rechtstaat als je het heel groots maakt, maar kleiner bekeken ook een compleet fout signaal naar buurtbewoners. Afpakken is dan ook belangrijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)