Laatste update 19:48
104

Politie wil ‘verdachte’ duur geklede jongeren ‘uitkleden op straat’

De Rotterdamse politie gaat dure jassen en horloges van burgers afpakken als zij niet kunnen verklaren hoe die zijn betaald. Dat meldt de Telegraaf. Het plan is een nieuwe stap in de aanpak van ‘ondermijning’ door het Openbaar Ministerie en de politie. Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw worden agenten speciaal getraind om exclusieve jassen bij verdachten van criminele activiteiten te herkennen:

Het zijn vaak jonge gasten die zich onaantastbaar achten. We gaan ze uitkleden op straat. Een Rolex nemen we van een verdachte al regelmatig af. Kleding nog zelden. En dat is vooral bij jeugd een statussymbool. Sommige jongeren lopen nu met jassen van 1800 euro. Zo’n dure jas is voor hen wat een speedboot is voor een gevestigde drugsbaas. We gaan dus nadrukkelijk vragen stellen over de herkomst. Deze jongeren hebben geen inkomen, soms zelfs schulden door een eerdere veroordeling, maar dragen óók een outfit die de 1500 euro overstijgt. Dat is ondermijning van de rechtstaat als je het heel groots maakt, maar kleiner bekeken ook een compleet fout signaal naar buurtbewoners. Afpakken is dan ook belangrijk.

Het plan ligt in het verlengde van de patseraanpak, waarbij de eigenaren van dure auto’s waarvan niet duidelijk was hoe zij die konden bekostigen onder de loep werden genomen. De proef die in samenwerking met het OM wordt uitgevoerd zal binnenkort van start gaan en zich met name richten op de leden van een overlastgevende en criminele jeugdgroep. Justitie bepaalt wat er in beslag mag worden genomen en wat juridisch haalbaar is.

Controle Alt Delete, de organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren en politiegeweld plaatst vraagtekens bij de plannen:

Het voornemen van de Rotterdamse politie lijkt haaks te staan op het eigen nieuwe beleid voor proactieve controles. Daarin staat onder meer dat de politie geen gebruik meer mag maken van daderprofielen waarbij mensen gecontroleerd worden omdat ze eruit zien als ‘typische’ daders. De politie mag alleen mensen uitkiezen voor een controle als ze voldoen aan het signalement van een dader die strafbaar feit heeft gepleegd. Mensen kunnen niet gestopt worden omdat hun uiterlijk niet zou matchen met hun dure auto of het dragen van een ‘te chique’ jas. De spierballentaal van de politie roept bovendien vragen op. In een rechtsstaat oordeelt de rechter over het afpakken van goederen en niet de politie.

Op Twitter spreken veel mensen hun bezorgdheid uit over het voorstel. Mensen vragen zich af of het plan etnisch profileren niet in de hand werkt en hoe onschuldige jongeren zich tegen onterechte confiscaties kunnen verweren:

Cc-foto: www.haaijk.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (104)