10

Rotterdamse sloten vol gedumpte schildpadden

Dierenbescherming Rijnmond uit zorgen over handel en verkoop van rood- en geelwang schildpadden 

In de Rotterdamse sloten duiken steeds vaker rood- en geelwangschildpadden op. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk, maar het gaat zeker om honderden van deze reptielen. Dierenbescherming Rijnmond maakt zich zorgen, omdat de schildpadden waarschijnlijk gedumpt zijn door hun eigenaren.

De schildpadden beschadigen planten, maar eten ook kikkervisjes en vogeleieren. Als het in de winter kouder wordt, kunnen ze ook doodvriezen. Rinus Hitzert, directeur Dierenbescherming Rijnmond is verontrust over het probleem:

Veel ouders kopen een schildpad voor hun kinderen, maar vergeten dat de beesten erg groot en heel oud worden. De gemiddelde leeftijd waarop een schildpad sterft is 90 jaar, die overleeft zijn eigen baasje.”

Om de dieren een kans op overleven te geven baggert stadsbeheer de sloten met regelmaat uit. De reptielen krijgen zo de kans te ontsnappen doordat de bagger dan een tijdje op de kant ligt. Opvangcentra hebben de afgelopen jaren ook al geprobeerd grote aantallen van de dieren naar het buitenland te vervoeren, maar die operaties zijn erg prijzig. En, wanneer er handel begint in deze reptielen, begint het probleem weer opnieuw, schetst Hitzert. Hij vindt daarom dat de wetgeving aangepast zou moeten worden. Ook ziet hij graag een betere voorlichting voor kopers van schildpadden. “Mensen blijven die beesten maar kopen zonder enig besef van wat een schildpad precies nodig heeft.”

AD: Schildpadden besluipen Rotterdam

cc-foto: Tuuur

Geef een reactie

Laatste reacties (10)