Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdamse tv-zender gehackt vanuit Syrië

  •  
03-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SY_300.jpg
Reportage over Syrische vluchtelingen doelwit
Donderdagavond hebben een of meerdere hackers die zich bedienen van de naam ‘Sy-soldier’ de site van de lokale Rotterdamse zender Cineac TV gehackt. De site werd ontoegankelijk gemaakt en voorzien van een waarschuwingstekst: ‘Bemoei je niet met de problemen van de Arabieren’.
Volgens Robert Lubbers van provider InterBox vond de hack om 20:54 uur plaats. Eerst werd vanuit Saoedi-Arabië de site bezocht. Daarbij werd gezocht naar een ‘achterdeur’ in het systeem. Toen die toegang gevonden was, werd de site vanuit de Syrische hoofdstad Damascus binnengedrongen.
De hackers kregen daarbij totale controle over de site maar richtten weinig schade aan. Alleen de toegang werd afgesloten en vervangen door een waarschuwing. ‘Sy-soldier’ doet dit overigens aan de lopende band met sites (zie onder). De hack werd vier uur later ongedaan gemaakt door de provider. 
RTEmagicC_sysoldier_300.jpg
Volgens Lubbers was bovenstaande reportage over het Jasmijn-plein vermoedelijk aanleiding voor de hack. Het Jasmijn-plein is een ruimte in het centrum van Rotterdam waarin een tentoonstelling over de Syrische en andere Arabische opstanden is ingericht. Het project is opgezet door Syrische vluchtelingen.
Wim Nottroth, hoofdredacteur van Cineac TV, stelt dat voor hem het verband tussen de reportage en de hack nog niet vaststaat.
Overzicht hacks van Sy-Soldier:
RTEmagicC_sysoldier_620_496.jpg

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.