Laatste update 18:37
133

Rotterdamse uit virale video spreekt: ‘Ik ben meer dan mijn kleur’

Nadat een man vanaf zijn fiets besloot de Rotterdamse Gladys Cleve en haar nichtje racistisch uit te schelden, ging Cleve de confrontatie aan. De video werd al 767 duizend keer bekeken. In een interview met RTV Rijnmond vertelt Gladys Cleve hoe ze de confrontatie en de nasleep van het incident ervaren heeft.

Ik vind dat best heftig. Het is nog steeds een beetje surreal. Iedereen weet opeens wie je bent, wat je is overkomen. Iedereen heeft er een mening over. We hebben eind van het gesprek elkaar een hand gegeven, maar dat zie je dan weer niet op de video. Hij stak zijn hand naar me uit. Als hij een hand naar me uitreikt, geef ik een hand. Maar toen ik daar wegging, knaagde het.

Cleve legt uit waarom ze de beelden, die ze opnam uit veiligheidsoverwegingen, deelde en waarom ze nog steeds twijfelt of ze aangifte moet doen:

Ik wilde het delen met de wereld zodat andere mensen konden zien wat er gebeurt, dat dit soort racisme er nog steeds is. Hij staat er natuurlijk mooi op, maar er zitten geen consequenties aan. Alsof je dat gewoon kunt roepen. Hij heeft z’n lesje misschien geleerd, maar wat moeten wij hem leren, als maatschappij?

Gladys Cleve zit in de Vreewijkse wijkraad, maar is niet van plan van het incident met ‘Kees’ een agendapunt te maken, al blijft het haar dwars zitten:

Racisme staat al op de kaart, daar zit ik hier niet voor. Ik zit hier om verbindingen te maken tussen bewoners van Vreewijk. Nu zien jullie dat verbinding nodig is. Er lopen hier mensen met onvrede rond. Boze mensen, die niet gehoord worden. Laten we met z’n allen gewoon even praten. Waar zit je mee? Is er iets wat ik kan doen om dat te veranderen? Ik probeer om positief verder te gaan, maar ik geef toe dat het me nog steeds dwars zit. Ik ben meer dan mijn kleur. Ik ben Gladys Cleve, moeder van twee, actief in de wijk, op de scholen, in de huizen. Kijk ook naar wat ik toevoeg, kijk niet alleen naar mijn kleur.

Geef een reactie

Laatste reacties (133)