133

Rouvoet snoert kritische zorgverzekeraar de mond

Directeur van verzekeraar DSW mag van branchevereniging geen mening verkondigen die afwijkt van branchestandpunt ... Oomen: 'Vereniging gedraagt zich steeds meer als kartel

Directeur Chris Oomen van de kleine verzekeraar DSW mag zich van de brancheorganisatie niet in het openbaar niet uitspreken tegen afschaffing van de vrije artsenkeuze of pleiten voor premieverlagende maatregelen. Zijn standpunten passen niet in de uitgestippelde lijn van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Voorzitter van die vereniging André Rouvoet riep Oomen op het matje naar aanleiding van zijn uitspraken in de media.

In de brief, die in juni verstuurd is en nu in bezit van de Volkskrant gekomen, schrijft Rouvoet:

Helaas moet het ZN-bestuur constateren dat u zich steeds vaker openlijk distantieert van belangrijke branchestandpunten en zich in de media beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars.  Bijvoorbeeld over de spoedeisende zorg, de aanpassing van artikel 13 (de vrije artsenkeuze, red.) en in het recente verleden uw uitingen over ‘onmaatschappelijke hoge winsten bij andere zorgverzekeraars’ DIt schaadt de goede naam en belangen van alle andere zorgverzekeraars en is in strijdt met de Gedragscode Goed Zorgverzekeraarschap.

Oomen noemde de vrije artsenkeuze en het betaalbaar houden van premies de kern van de zorgverzekeringswet en gaf daarmee volgens Rouvoet kritiek op de uitgestippelde lijn van de verenigde zorgverzekeraars. Oomen vindt dat de brancheorganisatie zich steeds meer gedraagt als een kartel:

Blijkbaar is er een branchestandpunt dat de vrije artsenkeuze beperkt dient te worden en mag je daar geen kritiek op hebben. Het is te gek voor woorden dat ze vinden dat ik geen vrijheid van woordkeuze heb.

De directeur van de kleine verzekeraar is al jaren de luis in de pels van de zorgverzekeraarswereld. Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen 90 procent van de markt in handen. Eerder werd hij nog wel eens geprezen om zijn scherpe meningen.

In gesprek

Een woordvoerder van Rouvoet ontkent dat zorgverzekeraars geen afwijkende mening mogen uitdragen en zegt dat de brief slechts bedoeld was om een gesprek te starten over “de manier waarop we met elkaar omgaan binnen de vereniging”.

De brief van Rouvoet eindigt met:

De opstelling van DSW en de wijze waarop u zich nu meermalen publiekelijk over de branche en de collega’s heeft uitgesproken, roepen de vraag op hoe u zelf uw positie binnen de vereniging ziet. Wij zouden dit graag in een gesprek met u aan de orde willen stellen.

Dit gesprek heeft plaatsgevonden. Rouvoet wilde niet op de inhoud ingaan. Oomen heeft gezegd dat hij het “belachelijk vindt dat ze het lef hebben” hem zo’n brief te schrijven.

Lees ook de opinie van Han van der Horst over DSW

De Volkskrant: Zorgverzekeraars berispen dissident

Cc-foto: ripperda

Geef een reactie

Laatste reacties (133)