41

‘Rouwproces is een spiegel van Nederland’

Hoe Amerika kijkt naar ons rouwproces 

De bijzondere wijze waarop de lichamen van vlucht MH17 worden onthaald is ook buitenlandse journalisten opgevallen. Russel Shorto, een Amerikaanse journalist woonachtig in Amsterdam, schrijft dat de mix van slachtoffers en de manier waarop ze onthaald worden een spiegel is van de Nederlandse cultuur.

In TIME Magazine schrijft Shorto over het imago van Nederland dat vergeleken met de Amerikaanse meer praktische is dan ideologisch. “In goede en slechte tijden zijn Nederlanders eerder geneigd bij elkaar te komen en herdenkingen te houden dan het leger op te roepen.”

Ook staat de Amerikaanse schrijver stil bij Nederlandse traditie die een lange geschiedenis kent waaraan we ons imago te danken hebben. Hij noemt de Gouden Eeuw, een periode waarin Nederland zijn handelskenmerk en goede connecties te danken heeft. Shorto vindt het dan ook niet gek dat in de MH17 een verzameling Nederlandse ‘reizigers’ zat met uiteenlopende roots. Met dat gegeven deelt hij ook een corrigerende tik uit aan buitenlandse media die zich de afgelopen jaren voornamelijk op Geert Wilders stortte en daarmee het ‘tolerante’ imago van Nederland te grabbel gooiden.

Ook herinnert Shorto aan de 16de eeuw waarin Nederland de voortrekkersrol had met de gedachte dat alle mensen gelijk geschapen zijn. “Een gedachte waarop ook de Amerikaanse geschiedenis, met name die van New York is gebaseerd”, schrijft hij. De wijze waarop gisteren de kisten met menselijke resten met zeer veel aandacht naar de lijkwagens werden getild en in colonne richting het identificatiecentrum in Hilversum reden, zijn iconische voor de Nederlandse vrijheid-gelijkheid-gedacht.

Een waarheid die deze tragedie onthult”, schrijft Shorto. “Is dat het land een smeltkroes is, een plek die op uiteenlopende wijze connecties heeft met andere delen van de wereld. De Nederlanders die omkwamen op vlucht MH17 vormen een spiegel van de Nederlandse maatschappij die ons herinnert dat onze toekomst niet vast staat vanwege onze afkomst, maar door het netwerk dat we kiezen en onderhouden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (41)