44

‘Royale Fifa-regeling van Klink in strijd met de wet’

Update 9:46 Hoogleraren bekritiseren vrijstelling … De FIFA krijgt alle belastingen die zij moet betalen, teruggestort. Zo houdt Nederland zich aan de wet en kan het WK er gewoon komen

De FIFA eist geen belastingen te betalen als het WK in 2018 of 2022 in Nederland en België komt, maar die regel gaat in tegen de Nederlandse wetgeving. Minister van Sport Ab Klink (CDA) heeft nu afgesproken alle btw die de FIFA betaalt, naderhand terug te storten.

Al eerder gaf Nederland aan niet de wetten te veranderen om aan alle eisen van de FIFA-inspectie te voldoen. Dat is volgens Klink ook helemaal niet nodig. “We denken dat alles binnen de nationale en internationale regels mogelijk is”, zei Klink in Trouw. “Ik maak me daar niet zo veel zorgen over.”

De FIFA-inspecteurs hebben een ‘kort maar goed’ gesprek gehad met de Nederlandse WK delegatie volgens Klink. De nadruk lag daarbij op de vraag waarom Nederland het grote evenement wil organiseren. Juridische vragen zijn niet behandeld. Of Nederland en België daadwerkelijk kans maken, durfde de minister nog niet te zeggen, maar ‘als je niet schiet, kun je ook niet scoren’, citeerde Klink voetballegende Johan Cruijff.

De FIFA-inspectie liet weten dat de financiële regels die Nederland stelt, geen gevolg hebben voor hun uiteindelijke beslissing. Een woordvoerder van de FIFA zei het wel ‘gewend te zijn’ dat hun eisen tot discussie leiden in landen waar het WK wordt georganiseerd.

Trouw: Nederland betaalt FIFA belasting terug

NOS: FIFA-ophef geen factor bij WK-keuze

Update 9:46 Hoogleraren bekritiseren de regeling omdat het verkapte staatssteun is en dat is door de EU verboden.

De eurocommissaris voor mededinging, Joaquin Almunia, moet optreden tegen deze constructie, vindt hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit Rotterdam. „De Europese Commissie moet tegen Nederland en de Fifa zeggen dat dit niet kan.”

Update 17.00

Trouw: ’Belastingvrijstelling Fifa in strijd met regels’

cc-foto: Patries

Geef een reactie

Laatste reacties (44)