65

Republikeinen kwamen één stem tekort om Obamacare af te schaffen

In een nogal dramatische plottwist heeft het Amerikaanse Senaat uiteindelijk nipt tegen de gedeeltelijke afschaffing van Obamacare gestemd. Senator John McCain, die recent gediagnostiseerd is met een hersentumor, werd naar Washington gevlogen om te helpen het wetsvoorstel te redden. Hij was uiteindelijk een van de drie republikeinen die tegen de wet stemden.

Er waren maar 50 stemmen nodig om het wetsvoorstel te laten slagen, en de Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell werkte zich al dagen in de rondte om zich van een overwinning te verzekeren. Aangezien er 52 republikeinse senatoren zouden stemmen, konden er maar twee tegenstemmer zijn, naast de 48 Democraten. Eerder werd al duidelijk dat Senator Susan Collins (Maine) en senator Lisa Murkowski (Alaska) niet akkoord zouden gaan met de wet die miljoenen mensen zonder verzekering of betaalbare gezondheidszorg zou achterlaten.

Uiteindelijk liet McCain tot het laatste moment de Amerikanen in spanning over zijn stem. Voor hij de zaal binnenliep zei hij tegen aanwezige verslaggevers dat ze ‘naar de show moesten kijken’. Hij liep hij naar voren in de senaat terwijl de stemmen warden uitgebracht, hield zijn arm omhoog, zei ‘nee, en liep weg terwijl achter hem het rumoer losbarstte.

Het wetsvoorstel dat er nu lag, de ‘Health Care Freedom Act’ die beter bekend raakte als de ‘skinny’ Obamacare Repeal Bill, was de laatste poging van de Republikeinen om de Affordable Care Act van Barack Obama af te schaffen, of in ieder geval aan te passen. Het falen van het wetsvoorstel wordt gezien als een grote nederlaag voor Trump.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)