Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

RTL Nieuws maakt uitkeringsgerechtigden per gemeente inzichtelijk

  •  
17-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
RTL_uitkeringmeter.jpg
De obsessie van RTL-nieuws met data-journalistiek breidt zich uit: Ook ww'ers moeten er aan geloven
RTL Nieuws biedt de service aan om per gemeente te zien hoeveel WW-uitkeringen jouw gemeente uitkeert. In het zoekveld kun je de naam van de gemeente invullen en vervolgens op de kaart van Nederland in een grafisch overzicht zien om welke hoeveel het precies gaat, hoeveel procent van de beroepsbevolking dat is, en wat het stijgings- en dalingspercentage is. Ook is deze app op de smartphone te gebruiken.
Wat het doel is van deze consumentendienst, vertelt RTL Nieuws er niet bij. Het inzichtelijk maken van het aantal WW-uitkeringen ziet RTL Nieuws als het produceren van nieuws. Wat de lezer er verder mee moet, is niet duidelijk.
RTEmagicC_RTLNieuwsKaartUWV.jpg
RTL Nieuws pikte datajournalistiek een tijd geleden op met te laten zien hoe Nederlandse buurten procentueel zijn ingedeeld volgens etnische herkomst. Daarna volgde de ‘service’ om te checken wat de herkomst is van verdachten in woonwijken. Deze laatste app kreeg een storm van kritiek over zich heen.  Zo schreef Martijn de Koning destijds op Twitter: “Kijk, ook RTL heeft de kritische journalistiek verlaten en gekozen voor racisme als business model.”
Het UWV voert samen met De Belastingdienst een streng controlebeleid uit om fraudeurs van illegale uitkeringen te ontmaskeren. Onderdeel daarvan is het stimuleren van ‘goed gedrag’ van medeburgers om fraudeurs te verklikken. Nu voor iedereen inzichtelijk is hoeveel WW-uitkeringen een gemeente uitkeert, krijgen burgers nog een beter beeld hoeveel van hun belastinggeld naar medeburgers gaat.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.