13

RTL Nieuws: meer boetes = meer hufters. Terecht?

Nieuwsrubriek stelt interactieve 'Hufterkaart van Nederland' samen ... Joop checkt de bewering

Den Haag is de stad die het vaakst boetes uitdeelt voor zogeheten ‘hufter-gedrag’. Het gaat daarbij om overtredingen als wildplassen of openbare dronkenschap. Heeft Den Haag echt de meeste hufters? In de hofstad patrouilleren stadswachten die de opdracht hebben iedere overtreding direct te beboeten, het zogeheten ‘zero tolerance’-beleid.

RTL Nieuws vroeg landelijk de cijfers van het aantal uitgedeelde boetes op en stelde een interactieve ‘De hufterkaart van Nederland‘ – zo noemen ze ‘m echt – op. Andere media die het bericht overnemen leggen direct een relatie tussen het aantal hufters en de boetes. Zo kopt de omroep PowNed: ‘Hagenezen zijn hufters’ 

Een steekproef door Joop wijst uit dat er niet direct een relatie hoeft te zijn tussen de hoeveelheid huftergedrag en het aantal boetes. Sterker nog: het kan juist eerder andersom zijn. De gemeente Den Haag, op basis van de RTL berichtgeving uitgeroepen tot hufterhoofdstad, deelde 1001 boetes uit voor hondenpoep. Amsterdam daarentegen deelde 351 boetes uit. Poepen de honden in Den Haag hufteriger dan in Amsterdam? Wie op RTL afgaat denkt van wel. Echter, uit onderzoek van het CBS blijkt meer dan een kwart van de inwoners, 26 procent, van de politieregio Amsterdam zich aan hondenpoep te ergeren. In de politieregio Den Haag is dat 34 procent. 8 procent verschil in ergernis is geen verklaring voor het feit dat Den Haag 3 keer zoveel boetes uitdeel als Amsterdam.

In het geval van vandalisme is het juist andersom: Amsterdam deelt daar bijna 13.000 boetes voor uit, Den Haag 8.800. Terwijl de ergernis in Den Haag er groter over is, namelijk 10 procent tegen over 7 procent in Amsterdam.

In Rotterdam klaagt 11 procent van de mensen over vandalisme maar die stad deelt er juist minder boetes voor uit 7.600. Voor hondenpoep werden in de Maasstad 478 boetes uitgedeeld, terwijl de ergernis nauwelijks groter is dan in Den Haag. Check hier de cijfers van het CBS.

Kortom de hufterkaart lijkt niet de hufters maar vooral de repressie in beeld te brengen. RTL Nieuws erkent dat zelf ook enigszins in de slotalinea van het nieuwsbericht:

Mogelijk worden de verschillen in geconstateerde overtredingen deels veroorzaakt door gemeentelijk beleid dat gericht is op de aanpak van een specifieke vorm van overlast. Zo heeft Den Haag relatief weinig stadswachten, maar worden die stadswachten wel geïnstrueerd een zogenoemd ‘zero-tolerance’-beleid te hanteren.

Maar ja, repressiekaart, dat klinkt natuurlijk veel minder spannend dan hufterkaart.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)