18

RTL plaatste nepleerlingen tussen scholieren voor ‘reality’-serie

De commerciële zender RTL 4 heeft voor een ‘reality’-serie over hoe het er ‘echt’ aan toe gaat op een middelbare school acteurs tussen leerlingen geplaatst. De echte leerlingen waren daar niet van op de hoogte, schrijft de Volkskrant:

‘Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media’, zegt een docent die anoniem wil blijven omdat hij gevolgen vreest voor zijn baan. ‘Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar.’ Veel leerlingen vonden het onprettig dat er mensen in de klas zaten die niet te vertrouwen waren, volgens de docent. ‘Er is een sociaal onveilig situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel.’

De nepleerlingen waren veelal ouder dan de echte scholieren en hebben een problematisch verleden op andere scholen. Zij zouden veel intensiever gevolgd worden dan hun schoolgenoten om de kijker een zogenaamd ‘realistisch’ beeld voor te schotelen. Echte leerlingen klaagden ook dat ze onder druk werden gezet om mee te werken aan de opnames. Op het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) zitten zo’n tweeduizend leerlingen.

De schoolleiding had toestemming gegeven voor de opnames aan producent Vincent TV Producties, ook verantwoordelijk voor programma;s als Beau Five Days Inside, en was op de hoogte van het bedrog. De serie is gebaseerd op een Amerikaans format. Het AD schrijft:

Rector Willem de Vos van het CLV is teleurgesteld dat het project niet is gelukt. ,,We hadden als doel voor ogen dat er een mooie realistische documentaire over het onderwijs zou komen. Die is nog nooit gemaakt in Nederland.” Toen er onder docenten en leerlingen onrust ontstond, was er geen andere keus de stekker uit het project te trekken, denkt de rector. ,,Ook voor de sfeer op school was het niet goed om door te gaan.’’ De Vos denkt niet dat dit voorkomen had kunnen worden. ,,Onderdeel van het format is dat je een stuk van de informatie niet deelt met docenten en leerlingen. Anders is het niet realistisch.’’

cc-foto: Ben Sutherland

Geef een reactie

Laatste reacties (18)