41

RTL: we zijn allemaal gelijk

Zender reageert op ophef over publicatie politiecijfers naar etniciteit

In zijn veelbesproken column reageert RTL adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein op de ophef die ontstond naar aanleiding van het publiceren van politiecijfers die een onderscheid maken naar etniciteit.

Bij RTL realiseerden ze zich dat het publiceren van de politiecijfers gevoelig zou liggen. Ze deden het toch:

Om de discussie over criminaliteit en herkomst te objectiveren, en na decennia van verhitte politieke en maatschappelijke discussie inzichtelijk te maken: in welke plaatsen zijn problemen met sommige groepen het grootst? Hoe zit dat dús op lokaal niveau? Welke trends zijn er? (…) Er is een reden voor die registratie, en dat is om een beleidsmatig antwoord te kunnen formuleren op een reeks kwesties: werkloosheid, opleiding, en ja, óók criminaliteit. 

school friendsKlein maakte eerder de tongen los met een column, waarin hij Geert Wilders stevig bekritiseeerde. In de ophef die nu is ontstaan, wordt hij juist in het Wilders-kamp geschaard.

Mooie boel. Dat is voor het eerst in mijn leven dat ik met Wilders word vergeleken, en overigens ook voor het eerst dat ik in de hoek word gezet van de latente xenofoben. De NRC kopte: ‘Met Marokkanen-app doet RTL wat het Wilders verwijt’. (…) Ons wordt mede de maat genomen, doordat de hoofdredactie van RTL Nieuws in maart in een tamelijk pittige open brief aan Geert Wilders (Geert, ga je schamen) de PVV-leider bij de enkels afzaagde vanwege zijn ‘minder, minder’-uitspraak – vooral vanwege het geregisseerde scanderen dat daarop volgde. 

Klein zegt vervolgens daar geen spijt van te hebben, want:

alle mensen zijn gelijk – je spreekt mensen niet aan op hun herkomst, alsof je iedereen met een kleur het land uit wilt sodemieteren. (…) Wat kan mij het schelen of je neger bent, een Marokkaan, een Turkse homo of een communistische jood? We zijn allemaal gelijk. Wij betoogden niet dat er een oorzakelijk verband is tussen herkomst of etniciteit en criminaliteit; dat volgt ook niet uit het verschijnsel ‘oververtegenwoordiging’ – dat laat slechts zien dat er een hardnekkig probleem is. Niet meer, niet minder. En dat ‘minder, minder’ zul je nooit uit mijn mond horen – ik vind het dus een abjecte vergelijking. Wat kan mij het schelen of je neger bent, een Marokkaan, een Turkse homo of een communistische jood? We zijn allemaal gelijk.

Bij RTL was intern wel veel discussie ontstaan over een ander deel van hun berichtgeving in deze:

Het gekke is: bij ons ontstond intern de meeste discussie over de term ‘overspoelen’. Die term werd gebruikt in onze berichtgeving over de criminaliteitscijfers vanwege de opmars van mensen uit Midden- en Oost-Europa daarin. We hadden daar intern een stevig en pittig debat over, en ik vond – achteraf – dat we het niet zo hadden moeten doen. Het stond de boodschap in de weg. Het was journalistiek gezien correct, maar de term ‘overspoelen’ riep Wilderiaanse associaties op. Tsunami en zo, terwijl het over mensen ging…. Excuus daarvoor.

Eerder op Joop: RTL Nieuws benadert criminaliteit als etnisch probleem

cc-foto: Woodleywonderworks

Geef een reactie

Laatste reacties (41)