Laatste update 30 mei 2016, 00:21
302

RTL wil geen verandering in Zwarte Piet

Commerciële zender doof en blind voor maatschappelijke onvrede

Zwarte Piet blijft zwart. Tenminste, bij RTL. In tegenstelling tot veel grote bedrijven, vindt de zender het een te groot commercieel risico om veranderingen door te voeren.

RTL zendt via het programma Telekids al jaren ‘De Club van Sinterklaas’ uit. Dit jaar zal, net als vorig jaar, ook een film met diezelfde naam in de bioscoop komen. Volgens RTL worden de pieten in hun producties neergezet als kinderhelden en behouden zij daarom het omstreden uiterlijk.

‘We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden,’ aldus RTL. ‘Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet, dan zullen wij daarin volgen.’

De enorme maatschappelijke weerstand, die elk jaar groter wordt, is voor RTL op dit moment nog niet groot genoeg. Andere zenders loodsen Piet wél de 21ste eeuw in, zoals bijvoorbeeld kinderzender Nickelodeon dat dit jaar ongeschminkte pieten introduceert in een nieuwe dagelijkse sinterklaasserie. Het Sinterklaasjournaal liet al eerder anders gekleurde pieten op tv zien. Ook diverse winkels en scholen passen het uiterlijk aan.

Voor de kinderen maakt het niet uit, dat zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma, verbonden aan de Universiteit van Groningen, tegen het ANP. ‘Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen om de cadeaus’.

Geef een reactie

Laatste reacties (302)