Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rudy Kousbroek overleden

  •  
04-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
550 keer bekeken
  •  
rudy-kousbroek-300px.jpg
80-jarige NRC-essayist sterft op Eerste Paasdag 
Schrijver en essayist Rudy Kousbroek, onder meer bekend uit NRC Handelsblad, is zondag op 80-jarige leeftijd overleden.
Dat meldt NRC Handelsblad  zondag. NRC-redacteur Arjen Fortuin schrijft over hem:
De essayist Rudy Kousbroek, die op de ochtend van Eerste Paasdag op 80-jarige leeftijd overleed, was een rationalist die hield van de polemiek. Hij schreef vele honderden artikelen voor het Cultureel Supplement van de krant waar hij redacteur was. In het slothoofdstuk van Medereizigers, het vorig jaar verschenen voorlaatste boek van Rudy Kousbroek, schreef hij over een foto waarop de grafsteen van vier Britse circuspony’s te zien was. De dieren waren bij een brand om het leven gekomen. ‘We think they must have souls’, stond op de steen. “Het is beschamend maar niet te ontkennen;” schreef Kousbroek op zijn beurt, “om die overtuiging dat dieren een ziel hebben, en om het feit dat er mensen waren die er behoefte aan hadden dat op een grafsteen te laten beitelen, ben ik weerloos aan dat gedenkteken overgeleverd.” Waarna hij erkent dat zijn ziel kennelijk geraakt is ‘en dat is merkwaardig, want ik geloof niet in zielen, sterfelijke of onsterfelijke’.
Kousbroek won onder meer in 1975 de P.C. Hooft-prijs voor al zijn essays. Hij was voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en de Europese Parlementsverkiezingen in 2004 lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.