Laatste update 17:40
189

Ruim 1100 kinderen uit huis geplaatst als gevolg van toeslagenschandaal

Ruim elfhonderd kinderen van gedupeerden in het toeslagenschandaal zijn uit huis geplaatst. Dat valt op te maken uit een benadering die het Centraal Bureau voor de Statistiek op verzoek van het ministerie van Justitie heeft gemaakt. Het CBS plaatste de informatie maandag online zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven.

Tot nu toe waren berichten over uithuisplaatsingen vooral anekdotisch. Zo werd de zoon van Janet Ramesar, een van de hoofdrolspelers van de aangrijpende documentaire Alleen tegen de Staat, uit huis gehaald omdat de autoriteiten meenden dat zij niet meer voor hem kon zorgen. Ze moest binnen een half uur afscheid nemen van haar kind.

Janet zelf vermoedt overigens dat het werkelijke aantal uithuisplaatsingen nog hoger ligt dan het CBS heeft becijferd. “Dat het een onderschatting is, weet ik wel zeker. Ik denk dat je het sowieso wel kan verdubbelen”, vertelt ze aan Binnenlands Bestuur.

Veel ouders raakten diep in de schulden door het optreden van de Belastingdienst. Hun leven kwam op zijn kop te staan. Veel mensen raakten hun baan kwijt. De stress en plotse armoede veroorzaakten gezondheidsproblemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (189)