137

Ruim tweehonderd geweldplegers opgepakt bij G20 in Hamburg

Bij de aanhoudende rellen, plunderingen en vernielingen rond de G20-top in Hamburg, zijn inmiddels al 203 demonstranten opgepakt. Zeker 213 agenten zijn gewond geraakt, hoeveel gewonden er zijn onder de betogers is onbekend. Na zaterdag is de G20-top voorbij.

De nacht van vrijdag op zaterdag kenmerkte zich wederom door geweld vanuit de demonstranten. Winkels werden geplunderd en vernield, vuilniscontainers werden in brand gestoken en ook werden politieauto’s belaagd. Een politiewoordvoerder die werd aangevallen en uiteindelijk in een ambulance wist te vluchten, zei dat hij ‘nooit eerder dit niveau van haat en geweld’ heeft meegemaakt. Wat begon als een protest tegen de G20-top, is door een groep extreemlinkse geweldplegers uitgedraaid op een veldslag met de politie.

De veroordeling van het geweld door de extremisten komt uit alle hoeken. Zo noemde CDU-politicus Armin Schuster het ‘haast terroristische geweldsorgieën’, maar ook een van de voornaamste initiatiefnemers van de protesten, Andreas Blechschmidt, neemt nadrukkelijk afstand van de geweldplegers. ‘Het is een eigen leven gaan leiden,’ zegt hij. Blechmschidt benadrukte dat het protest bedoeld was om de G20-leiders duidelijk te maken dat zij verantwoordelijk zijn voor oorlog en honger in de wereld. ‘Brand stichten in winkels of auto’s van omwonenden vernielen heeft daar helemaal niets mee te maken.’

De Duitse autoriteiten maken zich op de laatste dag van de top op voor een nieuwe dag vol geweld. Bij twee aangekondigde grote protestmarsen worden zo’n 100.000 mensen verwacht. De politie houdt er rekening mee dat het opnieuw tot gewelddadige aanvaringen komt.

Bron: De Morgen, cc-foto: Robert Anders

Geef een reactie

Laatste reacties (137)