Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruim tweehonderd Nederlandse doden per jaar door zware pijnstillers

  •  
28-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
oxycodon
Het aantal doden door zware pijnstillers als oxycodon neemt ook in Nederland toe. In 2017 vielen er 220 doden, zo blijkt uit onderzoek waarover RTL Nieuws bericht. De onderzoekers vermoeden dat er inmiddels nog meer slachtoffers vallen. Ook het aantal ziekenhuisopnames wegens het gebruik van zware pijnstillers stijgt.
Wereldwijd ligt oxycodon nu al enkele jaren onder vuur, vanwege zijn verslavende werking. Het middel lijkt sterk op morfine maar is krachtiger. Eerder deze zomer meldde NRC Handelsblad dat Nederlandse afkickklinieken de afgelopen zes jaar het aantal verslaafden aan zware pijnstillers hebben zien verdrievoudigen.
Een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma legde de medicijnenfabrikant Johnson & Johnson, dat een andere zware pijnstiller op de markt brengt, deze week een boete van ruim een half miljard dollar op. De rechter houdt het bedrijf medeverantwoordelijk voor de opioïdencrisis. Er is in de VS sprake van een forse toename van het aantal verslaafden en overdoses.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.