Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruime zege Macron in eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

  •  
11-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
TOPSHOT-FRANCE2017-VOTE-LEGISLATIVE-REM

© 2017-06-11 10:54:06 TOPSHOT - French President Emmanuel Macron (R) and his wife Brigitte Macron (L) leave the voting booth at a polling station to vote during the first round of the French le

La République en Marche (LRM), de partij van de kersverse Franse president Emmanuel Macron, heeft een klinkende overwinning geboekt in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Dat blijkt zondagavond uit de eerste exitpolls. LRM zou 32,9 procent van de stemmen gehaald hebben. De tweede en laatste ronde is volgende week.
Als de cijfers uit de exitpoll kloppen, krijgt het LRM 390 tot 430 zetels in het parlement, fors meer dan Macrons opponenten. De conservatieve Le Républicains behaalde 21 procent, het extreemrechtse Front National moet het doen met 13,5 procent. De Parti Socialiste van oud-president François Hollande bleef steken op een krappe 10 procent.
Als de zondag behaalde cijfers een voorbode zijn voor de uiteindelijke uitslag, na de tweede ronde, zal Macron voortvarend aan zijn regeerperiode kunnen beginnen. Een meerderheid in het parlement maakt het immers stukken eenvoudiger de plannen uit het verkiezingsprogramma uit te voeren. Macron heeft minimaal 289 zetels nodig om geen coalitie te hoeven smeden met oppositiepartijen.
De opkomst was historisch laag, volgens eerste schattingen kwam niet meer dan 50 procent van de Fransen opdagen. Volgens analytici heeft dat er vooral mee te maken dat aanhangers van Macrons tegenstanders het na diens winst bij de presidentsverkiezingen nu massaal lieten afweten.
Update 22.30 uur : Volgens nieuwe prognoses zou het LRM na de volgende ronde van de verkiezingen zelfs zo veel als 415 tot 455 zetels kunnen halen. Daarmee verplettert de partij van Macron vrijwel de volledige oppositie. Het Front National van Le Pen heeft met een verwachte 1 tot 5 zetels niets meer in te brengen.
Schermafbeelding 2017-06-11 om 23.01.49

© Bron: franceinfo

Bronnen: Le Monde , NOS  / Beeld: ANP

Meer over:

frankrijk, macron, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.