76

‘Ruimte en lucht voor WW en ontslagrecht’

PvdA-leider Samsom reikt oppositie de hand ... VVD geeft aan ervoor open te staan

PvdA-leider Diederik Samsom ziet ‘ruimte en lucht’ om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Hij zei dat dinsdagavond in een debat met het kabinet over de economische crisis. Volgens Samsom kunnen vakbonden en werkgevers volop meepraten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur fors te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.


Dat schrijft de Volkskrant. Ook de VVD stelde zich bij monde van Halbe Zijlstra daarvoor open. Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen.

CDA-leider Sybrand Buma noemde het een ‘een onbegrijpelijk demasqué’ dat  de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht. De Tweede Kamer debatteerde vanavond over de CPB-ramingen van vorige week, waaruit bleek dat het begrotingstekort in 2014 op 3,4 procent komt. Het kabinet wil daarom volgend jaar ruim 5 miljard extra bezuinigen.

Verschillende oppositiepartijen grepen vanavond het debat over de CPB-cijfers aan om felle kritiek te leveren op het kabinetsbeleid. Zo vroeg CDA-leider Buma de beoogde lastenverzwaringen te schrappen en wilde SP-leider Roemer een ‘deltaplan’ voor de economie.

Update 08.00

De onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbeweging zijn soepel van start gegaan. we werkgevers zijn bereid de duur van de WW ongemoeid te laten. Ook willen ze de vakbeweging tegemoet komen over de versoepeling van het ontslagrecht. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen in Den Haag.

De Volkskrant:

De werkgevers en vooral de vakbeweging willen de regie over de WW terug. Dan moeten werknemers weer premie betalen, zoals tot 2009 gebeurde. In ruil voor die ‘solidariteitsheffing’ blijft de duur van de WW op peil. Wie werkloos is, krijgt afhankelijk van het arbeidsverleden maximaal 38 maanden WW. Dat is gunstig voor ouderen, die na een ontslag nog maar moeilijk aan de bak komen. Volgens het regeerakkoord moet de WW terug naar twee jaar, waarvan het laatste jaar op bijstandsniveau.

De werkgevers willen concessies doen omdat de economische situatie alleen maar is verslechterd.

Update 09.30

De JOVD is het niet eens met het plan van het kabinet om een sociaal akkoord te sluiten met de vakbonden. Volgens de jongerenafdeling van de VVD is het overleg met de bonden ‘de democratie onwaardig’. JOVD-voorzitter Vos noemt het ‘bizar dat het kabinet om de tafel gaat met dit fossiel uit de 19e en 20e eeuw’. Volgens Vos had de vakbond vroeger toegevoegde waarde, maar is het nu een blok aan het been van ‘welwillend Nederland’.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)