5

Rumsfeld mocht blijven ondanks Abu Ghraib

Rumsfeld bood zijn ontslag aan wegens Abu Ghraib, maar Bush verving hem niet omdat hij geen 'adequate vervanger' kon vinden

Oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft ten tijde van het Abu-Ghraib schandaal zijn ontslag aan toenmalig president Bush aangeboden. George W. Bush besloot Rumsfeld niet te ontzien omdat hij geen adequate vervanger kon vinden, zegt de oud-president in zijn boek Decision Points.

In de Abu Ghraib-gevangenis werden honderden Iraakse gedetineerden mishandeld door Amerikaanse militairen. De militairen vielen onder het directe gezag van Donald Rumsfeld. Bush zegt in een interview met NBC dat hij ‘buikpijn’ kreeg toen hij hoorde van de misstanden in de gevangenis.

Uit zijn memoires blijkt ook dat hij hoogstpersoonlijk het omstreden waterboarding als ondervragingstechniek heeft goedgekeurd. Bij waterboarding krijgen verdachten het gevoel dat ze verdrinken. Volgens mensenrechtendeskundigen is waterboarding een vorm van marteling, maar Bush koos toch voor deze methode.

In het interview maakt de oud-president zich vooral zorgen over de ‘reputatie’ van de VS en haar leger. De Amerikaanse soldaten die betrokken zijn geweest bij de Abu Ghraib-misstanden hebben “het leger van de VS te schande gemaakt en de goede naam van het land bezoedeld”, aldus Bush.

Ondanks de buikpijn die Bush kreeg van de misstanden, weigert de oud-politicus zijn excuses te maken voor de oorlog in Irak. De oorlog is begonnen omdat Bush zei ervan overtuigd te zijn dat er massavernietigingswapens zouden zijn. Deze zijn echter nooit gevonden. Bush:

Als ik mijn excuses zou maken, dan zou ik toegeven dat mijn besluit onjuist was […] En ik geloof niet dat het een onjuist besluit was. De wereld is beter af zonder Saddam Hussein en 25 miljoen mensen hebben nu de mogelijkheid om in vrijheid te leven.

NRC: Rumsfeld bood Bush ontslag aan wegens Abu Ghraib

cc-foto: Marion Doss

Geef een reactie

Laatste reacties (5)