10

Rumsfeld wordt vervolgd wegens marteling

Ex-minister van defensie handelde willens en wetens in strijd met de grondwet

De voormalige Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld mag worden berecht wegens marteling van twee Amerikanen. Dat heeft het gerechtshof in Chicago maandag besloten. Rumsfeld zou direct betrokken zijn bij de marteling van de Amerikaanse Donald Vance en Nathan Ertel. De twee werden opgepakt door Amerikaanse troepen nadat ze bekend hadden gemaakt dat het Iraakse bedrijf waarvoor ze werkten illegale praktijken ontplooide. Voor de martelingen die volgden zou Rumsfeld persoonlijke goedkeuring hebben gegeven.

Een rechter in Washington stelde een veteraan al eerder in het gelijk die een schadevergoeding van Rumsfeld eiste. Het is een bijzondere beslissing aangezien ministers immuniteit genieten voor de periode waarin zij hun ambt uitoefenen. De rechter heeft die immuniteit echter ingetrokken omdat sprake is van directe schending van grondwettelijke rechten en ‘volledig bewustzijn bij de betreffende functionaris dat hij in strijd met de grondwet heeft gehandeld’, schrijft de Volkskrant.

Er kan geen twijfel over bestaan dat het onderwerpen van Amerikaanse burgers aan dergelijke behandelingen, zelfs in een oorlogsgebied, indruist tegen de grondwet”, zei rechter David Hamilton.

De advocaat meent dat door de beslissing van de rechter het niet meer mogelijk is voor een minister van justitie om oorlog te voeren.

Het ondermijnt de effectiviteit van het leger, plaatst Amerikaanse soldaten voor een risico en bindt federale functionarissen aan handen en voeten, hoewel ze de grondwettelijke plicht hebben Amerika te verdedigen”, zei Rumsfeld advocaat David Rivkin.

Volkskrant: Ex-minister Rumsfeld mag vervolgd worden voor marteling

cc-foto: Gage Skidmore
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)