22

Run op vaccinaties na dode tijdens Britse mazelen-epidemie

Veel mensen onbeschermd door angstcampagne in jaren negentig

Britten laten zich op grote schaal inenten middels een vaccinatie-campagne die in allerijl is opgezet. Alleen al op zaterdag werden er meer dan 1100 mensen gevaccineerd tijdens speciaal ingelaste sessies.


In de jaren negentig weigerden veel Britse ouders hun kinderen in te laten enten met het zogeheten BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. In die tijd werd in een wetenschappelijk tijdschrift het – naar later bleek – valse verhaal verspreid dat de vaccins verantwoordelijk zouden zijn voor het ontwikkelen van autisme bij kinderen. Ondanks dat de onjuistheid van het verhaal later werd aangetoond, bleven ouders weigeren hun kinderen in te enten. Inmiddels kampt het land met een epidemie die iedere dag nieuwe slachtoffers maakt.

Donderdag overleed in Wales een 28-jarige man die aan mazelen leed. Of zijn dood het gevolg is van de ziekte wordt nog onderzocht maar de Britten nemen massaal het zekere voor het onzekere. Mazelen is niet altijd dodelijk maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot doofheid. De vrees bestaat dat de epidemie Londen bereikt.

In 2010 constateerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in Nederland te weinig ouders hun kinderen het noodzakelijke tweede bmr-vaccin laten toedienen. Om een uitbraak te voorkomen moet 95 procent van de kinderen ingeënt zijn. Dat streven werd toen niet gehaald.

BBC: Hundreds at clinics held after man’s death

cc-foto: Gates Foundation

Geef een reactie

Laatste reacties (22)