59

Rusland begint heksenjacht tegen maatschappelijke organisaties

Russische autoriteiten vallen kantoor Amnesty binnen

Het hoofdkantoor van Amnesty International in Moskou is binnengevallen door de Russische politie en justitie. Sergei Nikitin, directeur van Amnesty in Rusland, zegt dat er documenten werden opgeëist die al in handen zijn van de autoriteiten.

De inspectie viel binnen de grenzen van de wet, maar volgens Nikitin maakt deze deel uit van een brede campagne tegen het maatschappelijke middenveld.

Eerder deze week werd al duidelijk dat bij tientallen Russische ngo’s invallen hebben plaatsgevonden. Amnesty vreest dat deze nieuwe inspectie slechts het begin is van een heksenjacht tegen maatschappelijke organisaties”, stelt Nikitin in een verklaring

Honderden ngo’s zijn sinds vorige week lastig gevallen door de inspectie. Poetin had de staatsveiligheidsdienst FSB opgeroepen tot een aantal doorzoekingen bij organisatie die worden gefinancierd vanuit het buitenland. Sinds kort moeten deze organisatie zich registreren als ‘buitenlandse organisatie’. Ook verruimde Poetin de definitie van hoogverraad.

NOS-correspondent David Jan Godfroid zegt dat Russische overheid zich vooral richt op organisaties die zich met politiek of mensenrechten bezighouden.

Ngo’s zeggen dat er onder de nieuwe regels altijd wel wat gevonden wordt dat de autoriteiten kunnen gebruiken om organisaties het werken moeilijk of onmogelijk te maken.”

In september vorige jaar moest de Amerikaanse hulporganisatie USAID zijn koffers pakken en uit Rusland vertrekken. De autoriteiten beweerden dat de VS via USAID invloed probeerde uit te oefenen op de politiek in Rusland.

NOS: Inval bij Amnesty in Moskou

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)