Laatste update 18:22
66

Rusland bemoeit zich weer met Amerikaanse presidentsverkiezingen

Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen dat Rusland opnieuw de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeert te beïnvloeden – om Trump aan de macht te houden, schrijft The New York Times.

Leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden ontvingen de waarschuwing vorige week donderdag tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de geheime diensten. The New York Times meldt dat 5 anonieme bronnen in Washington dit bevestigen. Op welke wijze het Kremlin de stembusgang probeert te beïnvloeden, is volgens de inlichtingencommissie niet bekend. Trump zou woedend hebben gereageerd op het nieuws en zou bang zijn dat de Democraten deze informatie tegen hem zullen gebruiken, aldus The New York Times.

Woensdag werd baas van de inlichtingendiensten, Joseph Maguire de laan uitgestuurd en vervangen door Richard Grennell, de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland en tevens grote Trump-fan. De president bedankte zijn oud-inlichtingenchef voor zijn “fantastische werk”.

Vanuit het Democratische kamp klinkt kritiek op de aanstelling van Grennell, omdat hij weinig tot geen ervaring heeft binnen de inlichtingenwereld. Bovendien wekt het bericht over de Russische bemoeizucht volgens Democratische afgevaardigden de schijn dat Trump pogingen tot buitenlandse inmenging niet serieus aanpakt. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zag haar kans schoon en twitterde dat ‘Amerikaanse kiezers de Amerikaanse verkiezingen moeten beslissen, niet Vladimir Poetin.’

In een tweet op donderdagavond schreef Adam Schiff dat het erop lijkt dat Trump “opnieuw onze inspanningen om buitenlandse bemoeienis te stoppen in gevaar bracht” met zijn bezwaren tegen de briefing.

Trump heeft het al enige tijd gemunt op Adam Schiff. Hij beschuldigt Schiff onder meer van corruptie. Vorige maand bedreigde Trump de Democraat in een van zijn tweets. “De onbetrouwbare Adam Schiff is een corrupt politicus en bijna zeker een heel ziek persoon”, twitterde Trump. “Hij heeft nog niet de prijs betaald voor wat hij ons land heeft aangedaan”. In oktober weigerde Trump wetgevers uit de congresinformatiecommissies uit te nodigen voor een briefing van het Witte Huis over Syrië, omdat hij Schiff daar niet bij wilde hebben, aldus 3 bronnen van The New York Times.

Het is niet de eerste keer dat Trump in de clinch ligt met de inlichtingendiensten. Vorig jaar concludeerde speciaal aanklager Robert Mueller dat er wel degelijk sprake was van Russische inmenging tijdens de afgelopen verkiezingen, maar dat er van een samenzwering echter geen sprake was. Trump ontkent alle beschuldigingen.

cc-foto: www.shopcatalog.com

Geef een reactie

Laatste reacties (66)