267

Rusland blokkeert – zoals verwacht – MH17-tribunaal

Elf landen stemden voor, China, Angola en Venezuela onthielden zich van stemming 

Woensdagavond kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen in New York. Na maanden gelobby was het nu eindelijk zover; de landen stemden over de mogelijke oprichting van een VN-tribunaal waar de daders van de MH17-ramp moeten worden berecht. Ondanks herhaaldelijke gesprekken tussen Rutte en Poetin, stemde Rusland, zoals verwacht, tegen de oprichting van een dergelijk tribunaal.

In totaal stemden elf landen voor, drie landen onthielden zich van stemming, te weten Venezuela, China en Angola.

De Russische VN-ambassadeur liet na afloop weten dat Rusland wel wil dat de daders worden berecht, maar niet via een tribunaal. Mochten de daders Russen blijken te zijn, dan worden ze bovendien niet uitgeleverd, maar in Rusland berecht. 

Woensdagochtend sprak premier Mark Rutte nog met Vladimir Poetin. In een telefoongesprek drong hij erop aan toch vóór het tribunaal te stemmen, maar Poetin hield zijn poot stijf. Hij noemde het oprichten van een dergelijk tribunaal ‘onverstandig’. 

Dat er een Russisch veto ligt, betekent niet dat er geen andere opties meer zijn. Nederland kan bijvoorbeeld nog naar het Internationaal Strafhof, ook kan een gemengd tribunaal opgericht worden, waarbij nationale en internationale rechters samenwerken. Tot slot zou Nederland zelf nog kunnen gaan vervolgen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (267)