Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland blokkeert - zoals verwacht - MH17-tribunaal

  •  
29-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
russia300.png
Elf landen stemden voor, China, Angola en Venezuela onthielden zich van stemming 
Woensdagavond kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen in New York. Na maanden gelobby was het nu eindelijk zover; de landen stemden over de mogelijke oprichting van een VN-tribunaal waar de daders van de MH17-ramp moeten worden berecht. Ondanks herhaaldelijke gesprekken tussen Rutte en Poetin, stemde Rusland, zoals verwacht, tegen de oprichting van een dergelijk tribunaal.
De Russische VN-ambassadeur liet na afloop weten dat Rusland wel wil dat de daders worden berecht, maar niet via een tribunaal. Mochten de daders Russen blijken te zijn, dan worden ze bovendien niet uitgeleverd, maar in Rusland berecht. 
Woensdagochtend sprak premier Mark Rutte nog met Vladimir Poetin. In een telefoongesprek drong hij erop aan toch vóór het tribunaal te stemmen, maar Poetin hield zijn poot stijf. Hij noemde het oprichten van een dergelijk tribunaal ‘onverstandig’. 
Dat er een Russisch veto ligt, betekent niet dat er geen andere opties meer zijn. Nederland kan bijvoorbeeld nog naar het Internationaal Strafhof, ook kan een gemengd tribunaal opgericht worden, waarbij nationale en internationale rechters samenwerken. Tot slot zou Nederland zelf nog kunnen gaan vervolgen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.