8

Rusland definitief uit G8 gegooid

Oekraïne trekt leger terug uit Krim, Russen rukken verder op ... Bijna alle bases in Krim nu in Russische handen

Oekraïne trekt zijn leger terug van de Krim. Alle Oekraïense militairen en hun families die daar nu nog zijn, worden geëvacueerd. Dat heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov maandag bekend gemaakt.Het leven en de gezondheid van de Oekraïense militairen worden bedreigd, zei Toertsjinov. Russische troepen hebben intussen opnieuw een marinebasis op de Krim ingenomen.

Updates onderaan

Een deel van het Oekraïense leger is overgelopen naar het Russische kamp en zal waarschijnlijk op de Krim blijven, meldt nieuwssite NU.nl. Rusland annexeerde het schiereiland vorige week in, nadat de bevolking zich per referendum hiervoor had uitgesproken. De uitslag van het rommelig en haastig opgezette referendum liet echter vooral zien dat de niet-Russische bevolking was thuisgebleven, meenden kenners van het gebied. 

Russische troepen hebben in 48 uur drie marinebases op de Krim ingenomen. De laatste, de basis bij Feodosia vielen ze van twee kanten aan, meldt de NOS. Ze gebruikten luchtdrukgranaten en schoten met automatische wapens. De Oekraïense militairen hebben zich niet verzet. Een Oekraïense officier zei dat ze ongewapend waren. Bijna alle militaire bases op de Krim zijn nu in Russische handen.

Bij zijn aankomst in Nederland maandagochtend sprak de Amerikaanse president Obama opnieuw zijn steun uit voor de regering in Kiev. De president is in het land voor de nucleaire top NSS, maar Oekraïne zal ongetwijfeld onderwerp van gesprek zijn in bilaterale gesprekken tussen de aanwezige wereldleiders.

Update 18.30 uur:
De G8 in Sotsji is definitief van de baan, dat hebben wereldleiders vandaag in Den Haag besloten. Wel komt er een G7-bijeenkomst, dus zonder Rusland, in Brussel. Dat is bekendgemaakt nadat de leiders van de G7 in het Catshuis met elkaar hadden gesproken over de Oekraïne-crisis, in de marge van de nucleaire top in Den Haag.

Rusland lijkt vooralsnog niet onder de indruk van de beslissing. De Russische minister Sergej Lavrov noemde de G8 een informele club zonder lidmaatschappen. Volgens Lavrov is de G20 de laatste tijd veel belangrijker geworden. 

NOS: Russen nemen weer Krimbasis in 

NU.nl: Oekraïne trekt alle militairen terug van Krim

Geef een reactie

Laatste reacties (8)