148

Rusland en Kiev akkoord over staakt-het-vuren Oost-Oekraïne… Of toch niet

Update: Reactie Frans Timmermans ... Woordvoerder van Poetin ontkent staakt-het-vuren ... Oekraïense president meldt het goede nieuws: permanente wapenstilstand

De Oekraïense president Porosjenko en zijn collega Poetin hebben een akkoord bereikt over een permanent staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het NOS op basis van een bericht van het bureau van Porosjenko in Kiev.

Update 17.59

Inmiddels heeft ook de Russische president Poetin aan de pers verteld dat wat hem betreft een permanent staakt-het-vuren in Oost-Oekraine vrijdag in kan gaan. Dat meldt de NOS. 

Wat mij betreft liggen de opvattingen over hoe we deze crisis tot een einde moeten brengen dicht bij elkaar.

Update 15:19

Inmiddels heeft volgens NRC ook onze minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gereageerd: “Laten we maar voorzichtig blijven, we hebben al heel veel gechicaneer meegemaakt.”

Update 11.00

>Een woordvoerder van Poetin laat weten dat er geen sprake is van een staakt-het-vuren tussen Kiev en Rusland. Een wapenstilstand kan ook helemaal niet, want Rusland maakt volgens Poetin geen onderdeel uit van de oorlog die in Oost-Oekraïne woedt, aldus de woordvoerder.

Oekraïne verklaarde onlangs overigens onomwonden met Rusland in oorlog te zijn. Ook menen zowel de NAVO als Oekraïne dat Russische troepen aan de zijde van separatisten strijden, maar Rusland ontkent dat stellig.

Eerder:
De twee spraken elkaar telefonisch over de crisis in het oosten van Oekraïne. In de verklaring van de Oekraïense president staat dat ‘wederzijds begrip is bereikt over de stappen die nodig zijn voor vrede’. Verdere details over de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt, ook heeft Rusland het bericht nog niet bevestigd, noch hebben de pro-Russische separatisten die in het oosten van Oekraïne actief zijn gereageerd.

Saillant detail: onze minister, Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, nu ook officieel kandidaat voor een zware post in de Europese Commissie, uitte dinsdag nog harde kritiek op de Russische president. Poetin is volgens Timmermans “een meester in escalatie” van conflicten. Poetin voert volgens hem in Oekraïne een destructieve lijn.

De Amerikaanse president, Barack Obama, bezoekt op het ogenblik de Baltische staten. Hij is er om de kleine NAVO-partners, Estland, Letland en Litouwen, een hart onder de riem te steken, omdat de landen zich flinke zorgen maken over de dreiging vanuit Rusland.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)